17.7 C
Chișinău

Meteorologii, despre ploile care au acaparat Moldova: Cantitatea de precipitații a fost de trei ori mai mare decât norma pentru luna septembrie | VIDEO

Cantitatea de precipitații căzută în două zile a fost de trei ori mai mare decât norma pentru această perioadă a anului, ceea ce a provocat inundații extrem de mari în unele zone. Despre aceasta spun specialiștii de la Serviciul Hidrometeorologic de Stat.

GHENADIE ROȘCA, șef al Direcției Prognoze Meteo, Serviciul Hidrometeorologic de Stat: „Este foarte mult pentru luna septembrie să cadă așa cantitate de precipitații pentru că pentru septembrie în linii generale cantitatea trebuie să fie de 50-60 litri de m2 cel mult. Am avut cantități de ploi foarte mari, începând de la 20 de mm în sus și cea mai mare cantitate la stația meteorologică Leova unde a căzut până la 180 de mm pe m2. – La Nisporeni a fost 134, Strășeni – 133 mm, deci ceea ce a depășit mai mult de 100 de mm, acolo sunt inundații, unde au fost cantități mai mult de 50, acolo situația tot este critică, dar mai prielnic”.

Șeful Direcției Prognoze Meteo din cadrul Serviciului Hidrometeorologic de Stat a mai declarat că ploile vor continua și în cursul zilei de luni, afectând în mod special sud-estul și centrul țării.

GHENADIE ROȘCA, șef al Direcției Prognoze Meteo, Serviciul Hidrometeorologic de Stat: „Noi încă vom fi afectați de aceste ploi încă pentru această zi. Doar că cantitățile de precipitații care vor cădea ne așteptăm să fie pe partea de sud-est și partea centrală, mai mult afectat să fie Chișinăul, Strășeni, Călărași, Bravicea și Ungheni posibil să mai fie sub influența acestui front atmosferic”.

Ciclonul Boris, generat în Golful Genova și susținut de mase de aer rece provenind din regiunile polare, a adus aceste condiții meteorologice extreme. Ciclonul de aer rece reprezintă, de fapt, centrul unei mase de presiune scăzută, vastă, care se extinde deasupra Europei Centrale și înspre partea de est, sud-est. Pentru zilele următoare, nu sunt prevăzute precipitații suplimentare, dar autoritățile avertizează că efectele inundațiilor vor putea persista.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE