17.7 C
Chișinău

14 milioane de lei din bugetul local, „spălate de ape” cu tot cu drumul din centrul comunei Trușeni. Cine va acoperi lucrările de remediere? | VIDEO

Nu a apucat să fie reparată până la capăt, că a fost practic distrusă de ploile din ultimele zile. Vorbim despre strada Ștefan cel Mare din comuna Trușeni, luată la vale de ploi, la propriu, cu tot cu lucrările de canalizare care se efectuau acolo și cu cei 14 milioane de lei din bugetul local alocați pentru lucrările de renovare.

„Ca după război”. Așa a ajuns să arate din cauza inundațiilor strada din centrul comunei.

Echipa noastră de filmare a mers la fața locului pentru a vedea care este situația. În afară de imaginile dezolante nu am zărit niciun muncitor și niciun echipaj care să remedieze situația de acolo.

Am întâlnit doar câțiva localnici oripilați de cele întâmplate, pentru că, spun ei, în loc să meargă acum pe un drum nou, le este frică să și pășească pe strada distrusă. Oamenii susțin că așteaptă intervenția autorităților centrale pentru a le rezolva problema, sau, cel puțin, a celor locale care însă, susțin ei, bat pasul pe loc.

„Sper că vor lua măsuri, că vor face ca lumea să rămână să trăiască aici și totul să fie bine. Măsuri deocamdată nu s-au luat. Trebuie să facă, desigur, pentru oameni, dar nu pentru altcineva. Trebuie să facă drumurile, să fie plăcut de trăit aici”.

„Așa este organizarea lucrărilor de construcție. Sau în grabă, sau mai încet.. – Primăria ce spune? Primăria – câte mijloace avem, câți bani, câte resurse umane, așa și se întâmplă. Deocamdată nicicum. Plouă încă și ei nu lucrează. Uite așa organizatori avem noi”.

Pe de altă parte, primarul de Trușeni afiliat Partidului de guvernare PAS, Viorica Beregoi, ne-a dat asigurări că situația e sub control. Mai mult, edilul ne-a dat o lecție de geografie, explicându-ne că este și normal ca apa să curgă din deal la vale, întrucât drumul afectat de ploi se află în pantă.

VIORICA BEREGOI, primarul comunei Trușeni: „Satul este situat în așa fel că avem mai multe dealuri și apele vin din deal și, cum este normal, apa curge la vale, nicidecum nu la deal. Toate echipajele, toate tractoarele pe care le avem au ieșit și sunt la muncă. Așteptăm un pic să mai contenească ploaia și, până seara, și mâine, mai avem o zi, pentru a restabili tot ce ploaia a reușit să fărâme”.

Întrebată de ce nu au fost analizați factorii de risc și de ce drumarii nu s-au asigurat înainte de începerea lucrărilor, Viorica Beregoi ne-a declarat că pagubele vor fi remediate din banii agentului economic. Asta, în situația în care, odată cu drumul, au plecat pe apa sâmbetei și banii din buzunarele oamenilor, întrucât lucrările de canalizare au fost alocați din bugetul local.

„Sunt fonduri din bugetul local, proiect de aproape 14 milioane de lei. Toate cheltuielile care acum vor fi efectuate în urma acestor inundații, le va suporta agentul economic. Primăria nu are, nu va avea cheltuieli suplimentare pentru acest drum”.

Mai mult, primarul comunei Trușeni ne-a declarat că oamenii din localitate, gospodăriile cărora au fost afectate de puhoaiele de apă, vor primi ajutoare din partea Primăriei. În ce măsură se va aplica acest lucru în practică, Canal 5 va monitoriza și va aduce cunoștință telespectatorilor.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE