23.3 C
Chișinău

Reacția Asociației Judecătorilor, după ce Maia Sandu a demis 6 judecători: Situația ridică dubii serioase privind respectarea principiilor justiției

Asociația Judecătorilor din Republica Moldova se arată îngrijorată în legătură cu publicarea decretului semnat de preşedintele țării, Maia Sandu, privind demiterea a șase judecători. Potrivit Asociației, această situație ridică dubii serioase ce țin de respectarea principiilor fundamentale ale justiției, independenței şi integrităţii sistemului judiciar, scrie Newtv.md

„Insistăm să fie asigurată transparența completă a procesului decizional și să se respecte toate garanțiile legale și procedurale care protejează drepturile judecătorilor. Deciziile definitive pe aceste cazuri urmează să fie adoptate în cadrul unor procese echitabile în care să se evite orice formă de influență externă sau presiuni nejustificate, fiind fundamentate pe criterii obiective”, se menționează în comunicatul emis de Asociația Judecătorilor.

Asociația Judecătorilor din Republica Moldova consideră că astfel de acțiuni afectează nu doar integritatea individuală a magistraţilor, dar şi încrederea cetăţenilor în sistemul judiciar:

„Reiterăm angajamentul ferm pentru protejarea statutului constituțional și a dreptului fiecărui judecător, pledăm pentru imparţialitate în evaluarea activității judecătorilor și exprimăm încrederea că toate măsurile implementate în Republica Moldova vor corespunde standardelor internaționale în domeniul justiției. Sprijinim colegii noștri și ne păstrăm speranța că vom avea posibilitatea să rămânem convinși că sistemul nostru judiciar rămâne independent, eficient şi just”.

Amintim că șefa statului, Maia Sandu, a semnat decretul de eliberare din funcție a șase judecători. Este vorba de Rodica Berdilo, Victoria Hadîrcă, Irina Păduraru, Victoria Sanduța, Svetlana Tizu de la Judecătoria Chișinău și Eugeniu Popovici de la Judecătoria Orhei.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE