29.4 C
Chișinău

În pragul sezonului de încălzire, moldovenii nu cunosc cum vor fi alocate compensațiile: Programul la care Ministerul Muncii lucrează din aprilie nu este încă gata | VIDEO

Mai așteptați dragi moldoveni! Deși sezonul de încălzire bate la ușă, cetățenii încă nu cunosc modalitatea acordării în acest an a compensațiilor pentru factura la energie termică și nici dacă se vor acorda, de fapt, facilități. Cel puțin asta a dat de înțeles ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu. Acesta a declarat că deși lucrează de la începutul anului la programul de compensații, în prezent acesta nu este încă elaborat.

ALEXEI BUZU, ministrul Muncii și Protecției Sociale: Noi clar că facem progrese, dar chiar într-o săptămână nu am realizat atâtea progrese ca să le putem comunica. Noi lucrăm la program din luna aprilie, pentru că noi în luna martie am încheiat programul precedent și imediat în luna aprilie am început să pregătim terenul pentru acest program.

Deși, anterior, Alexei Buzu a anunțat că toți cetățenii care vor beneficia de compensații vor primi banii la mână în locul recalculărilor din facturi, acum nu a putut răspunde concret, cum anume își vor putea ridica oamenii banii și de unde.

ALEXEI BUZU, ministrul Muncii și Protecției Sociale: „Dar banii de unde vor fi ridicați, de la poștă? Vrem să știm detalii. Încă o dată repet, când vom clarifica. – Dar când veți clarifica, aproximativ? În octombrie vom ști, în decembrie, noiembrie? – Eu vă rog să nu insistați pe o întrebare care nu-și are loc acum”.

De asemenea nu este clar nici care va fi suma acordată pentru compensații. Ministrul Muncii a declarat că o claritate în acest sens vom avea atunci când va fi aprobat bugetul de stat pentru anul 2025. Amintim că, anul trecut, au fost înăsprite criteriile de atribuire a categoriilor de vulnerabilitate pentru acordarea compensațiilor.

De asemenea valoarea compensației și numărul beneficiarilor a fost mai mic. Atunci, ministrul Buzu a invocat lipsa banilor din buget, care și ei au fost disponibili doar datorită sprijinului partenerilor externi. Chiar dacă au avut compensații, la începutul anului oamenii s-au plâns pe facturile la energie mult mai mari, deși tarifele s-au redus față de anul 2023.

Unii au fost deconectați de la agentul termic, iar alții au fost nevoiți să ia credite pentru a achita consumul de energie.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE