28.9 C
Chișinău

În timp ce consilierii Maiei Sandu realizează videoclipuri despre munca depusă în patru ani, experții spun că „să crezi în autorități înseamnă să nu te respecți” | VIDEO

Totuși consilierii președintelui Maia Sandu nu trag concluzii din critica constructivă și cu o insistență nesănătoasă continuă să producă videoclipuri de propagandă despre presupusele realizări din cei patru ani de mandat ai acesteia. Dar, ceva nu se leagă, nu se potrivește cu realitatea. Fiecare declarație este o jumătate de adevăr, înmulțit la o nouă minciună. Și experții economici spun clar: să crezi în Sandu înseamnă să nu te respecți. În continuare, să analizăm raportul președintelui, pe puncte.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: „În ultimii ani, prin diferite programe de stat, au beneficiat de suport peste 10 mii de antreprenori autohtoni, iar finanțarea afacerilor mici și medii din partea statului a crescut de 5 ori, comparativ cu perioada guvernului anterior – de la 200 de milioane la 1,3 miliarde de lei”.

Potrivit fostului ministru al Economiei, Octavian Calmîc, numărul întreprinderilor active în Moldova este mult mai mic decât afirmă Sandu. Mai mult, din 2021, actuala putere a schimbat complet abordarea în sprijinul mediului antreprenorial, practic făcându-i dependenți de creditare pe agenții economici care aveau nevoie de ajutor.

OCTAVIAN CALMÎC, fost ministru al Economiei: „Agenții economici din Moldova au fost privați de posibilitatea de a beneficia de granturi și suport preferențial în ceea ce privește accesul la finanțare. Ratele dobânzilor în 2023 au atins un nivel istoric din perioada de la proclamarea independenței – aproximativ 30%, și inflația a fost de peste 30%. Evident, în astfel de condiții, niciun business nu poate supraviețui. Și am observat fenomenul închiderii întreprinderilor, plecarea populației și retragerea investitorilor străini mari de pe piața noastră. Asta este realitatea în care trăiește Republica Moldova”.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: „Salariul minim a fost dublat de la 2200 de lei la 5000 de lei, iar salariul mediu a crescut de la 8000 la 14.000 de lei”.

Potrivit lui Calmîc, există un alt indicator care arată cât de „eficient” lucrează actuala conducere. Este șomajul, care crește și rata este de 4,4%.

Ca răspuns la întrebarea dacă se poate trăi decent din salariul minim în Moldova, în condițiile unei inflații galopante. În 2023, potrivit Biroului Național de Statistică, veniturile disponibile ale populației au fost, în medie, de 4915,6 lei pe lună pentru o persoană, iar veniturile populației în termeni reali (luând în considerare creșterea prețurilor de consum) au crescut cu doar 1,9%.

Așa arată dinamica creșterii prețurilor, adică inflația, din 2021 până la sfârșitul anului 2023. Acesta este rezultatul real al mandatului Sandu și al guvernului PAS.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: „Statul a oferit, de asemenea, un suport considerabil fermierilor. În 2023, ajutoarele acordate producătorilor agricoli au ajuns la suma de 2 miliarde de lei”.

Exemplul fermierilor nu este doar nereușit, ci este o greșeală strategică a administrației prezidențiale. Aici, indiferent cât de mult sunt manipulate cifrele, totul iese prost.

OCTAVIAN CALMÎC, fost ministru al Economiei: „Observăm că din 2022 și până în prezent, agricultura se află într-o criză profundă, într-o situație deplorabilă, când fermierii sunt nevoiți să închidă afacerea, să vândă active, băncile comerciale le confiscă activele — tractoare sau echipamente agricole — pentru acoperirea datoriilor; și vedem multe fenomene neplăcute care au loc și creează un efect social negativ pe piață. Așadar, pe de o parte băncile comerciale au obținut profituri de peste 5,5 miliarde de lei — și această tendință a profitabilității se menține și în 2024; pe de altă parte, agrarienii suportă pierderi aproximativ în aceeași sumă, iar aceste pierderi nu sunt compensate de stat”.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: „Peste 65% din producția noastră este comercializată pe piața europeană, ceea ce înseamnă că, doar în 2023, 47 de miliarde de lei au ajuns în buzunarele producătorilor moldoveni. Am deschis piața europeană pentru câteva bunuri moldovenești, exportate fără taxe”.

OCTAVIAN CALMÎC, fost ministru al Economiei: „În același timp cu semnarea Acordului de Asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană, în 2014, cota noastră de export pe piața Uniunii Europene a ajuns la 65%. Din 2014 până în prezent, Moldova nu a reușit să valorifice avantajele comerciale oferite de Acordul de Asociere. Ne-am conservat potențialul economic la nivelul de la momentul semnării acestui acord. Adică, nu am obținut diversificarea piețelor, nu am realizat creșterea volumelor și numărului de produse exportate pe piața europeană. În ciuda întreruperii lanțurilor logistice cu Estul și pierderii piețelor noastre tradiționale de export, nu observăm creșterea exporturilor pe piața europeană”.

Din ce surse își extrage Sandu informațiile, nu este clar, dar cu siguranță nu din sursele oficiale. Potrivit BNS, doar din ianuarie până în iunie 2024, exportul a scăzut cu 12,8%. În mod specific în UE — cu 7,4%, în alte țări — cu 23%. Așa cum a observat fostul viceprim-ministru Alexandru Muravschi, pe parcursul celor patru ani, când apăreau întrebări pentru președinte la diferite întâlniri cu cetățenii despre salarii, prețuri sau politica tarifară, răspunsul cel
mai frecvent al Maiei Sandu a fost — „aceasta este treaba guvernului, desigur le voi spune, dar, în principiu, aceasta nu intră în atribuțiile președintelui”.

ALEXANDRU MURAVSCHI, fost viceprimministru al RM: „Astăzi observăm o imagine complet diferită. Se pare că tot ce a făcut guvernul sunt meritele președintelui. Dacă îți atribui toate aceste merite, atunci de ce nu îți asumi și toate eșecurile guvernului?”. De fiecare dată în mesajul său și al guvernului se spune că în acești trei ani s-au făcut mai multe decât în precedenții 10 ani, 15 ani. Deja s-a demonstrat de multe ori că asta este o minciună la fiecare punct. 04.33 După kilometrajul drumurilor, volumul investițiilor în zonele rurale, creșterea salariilor, îmbunătățirea nivelului de trai al populației muncitoare. La fiecare punct vedem că aceasta nu corespunde realității”.

Aici ne-am amintit de septembrie 2019. Maia Sandu raportează despre primele 100 de zile de mandat ca prim-ministru. A comparat Moldova cu o corabie plutind în derivă, printre stânci, gata în orice clipă să se scufunde. Cei câțiva saci cu merinde și un butoi pe jumătate cu vin erau închise într-o cămară, a cărei cheie fusese furată de șeful șobolanilor, care puseseră stăpânire pe vas.

Cârma era ruptă, ancora – pierdută și pânzele – sfâșiate de prea multă neîngrijire, în timp ce echipajul chefuia în beții nesfârșite. La bord erau milioane de oameni bolnavi, disperați și lipsiți de speranța de a vedea vreodată pământul pe această întindere de apă nesfârșită, în mijlocul furtunii.

Principalul lucru este că în aceste 100 de zile am ieșit din furtună, am luat un curs clar și putem merge înainte”, — a declarat Sandu aproape metaforic atunci. În ce punct a ajuns țara noastră la final, se poate descrie și cu o metaforă comună a marinarilor experimentați: „Cu un căpitan prost, nava s-ar scufunda și într-o băltoacă”. Cam așa.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE