2.2 C
Chișinău

Moldova pierde sat după sat. În localitatea Lazo din Ștefan Vodă trăiesc doar câteva familii de bătrâni, tinerii fiind plecați peste hotare | VIDEO

În timp ce moldovenii îşi caută un loc prin lume, în ţară satele rămân pustii. Lazo din raionul Ștefan-Vodă este una dintre localitățile aflate pe cale de dispariție. În sat mai locuiesc doar câteva persoane, dar și acelea sunt în vârstă.

Mergând pe ulițele împânzite de buruian l-am întâlnit pe Serghei Filipov, aflat și el în toamna vârstei. Cum ne-a văzut, a început să jelească satul care se prăpădește și casele lui, cândva pline de copii, iar acum rămase pustii.

SERGHEI FILIPOV, locuitor a satului Lazo: „Mulți au plecat peste hotare, cine la lucru după salariu. De lucru nu este aici nimic pe loc.  Nu este bine, nu este bine. Tot mai rău și mai rău. Toți se duc din țară. Uite aici este o familie, ei vor sta până în toamnă și vor pleca la Rusia la pilimeni și deja zicea că vrea să vândă casa și să rămâie cu totul acolo. Nu este ieșire din situație. Eu cred că dacă ar fi la noi pe loc ceva de muncă, lumea nu este lenoasă, este harnică”.

Pe timpuri, satul era înfloritor, avea 290 de case și exista viață, care acum parcă nu se mai simte, mai spune îngândurat bărbatul.

SERGHEI FILIPOV, locuitor a satului Lazo: „Ne pare foarte rău pentru că acest sat a fost ca un colț de rai. Erau trotuare, drumuri, oamenii trăiau în casele lor, toți aveau de lucru, dar au venit așa schimbări, că…  Nimic, nimic. Grădinița, este o casă stricată, asta grădinița era. Școala a fărmat tot. Mai pe scurt nimic nu se face. Era un colhoz Alava și Lazo și noi am făcut acolo școală bună cu două etaje, primărie, casă de cultură”.

La finalul discuției, interlocutorul nostru ne-a spus supărat că vremurile bune promise nu se simt deloc.

SERGHEI FILIPOV, locuitor a satului Lazo: „Nu se simte că există un stăpân care să vrea ca la noi să fie bune”.

L-am întâlnit și pe Anatol Cuzmin. Bărbatul de 20 de ani nu mai stă în localitatea Lazo, s-a mutat la oraș, la fel, pentru un trai mai bun. Își vizitează des casa părintească, pereți căreia încep să se dărâme, pentru că nu are bani ca s-o îngrijească așa cum se cuvine.

ANATOL COZMIN, fost locuitor al satului Lazo: „Uite, aici. – Aici dacă plouă, plouă și în casă, aveți gaură în acoperiș. Tot, tot a căzut, uitați-vă tot a căzut. Uite-te, ce este cu această casă. Eu aici am locuit 20 de ani”.

Totuși, Anatolie spune că va face tot posibilul ca să salveze cuibul părintesc. Va pleca peste hotare ca să facă bani buni.

ANATOL COZMIN, fost locuitor al satului Lazo: „În primul rând, trebuie să salvez casa. Eu lucrez, o să iau un credit, o să plec peste hotare, la anul viitor, poate în Polonia sau Germania. Eu aici am calculat și am nevoie de 50.100 de mii de lei. Credit eu nu pot să iau pentru că este procente”.

Asemenea sate fantomă putem găsi în mai multe raioane ale țării, unde localitățile întregi rămân doar pe hartă și în amintirile celor care au plecat în căutarea unei vieți bune. În ultimii cinci ani, Republica Moldova a pierdut în jur de 250 de mii de moldoveni.

Datele au fost prezentate în cadrul unui forum de două zile privind migrația tinerilor și, drept consecință, îmbătrânirea populației. Menționăm că, din acești cinci ani, mai mult de trei au avut loc în perioada în care țara a fost condusă de Partidul PAS și Maia Sandu.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE