9.2 C
Chișinău

România vrea să cumpere acțiunile BERD la Portul Giurgiulești: Guvernul de la București discută memorandumul privind inițierea negocierilor | VIDEO

România mai face un pas spre Portul Internațional Liber Giurgiulești din Republica Moldova. Guvernul de la Bucureşti discută, miercuri, memorandumul privind iniţierea negocierilor cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare în vederea achiziţionării acţiunilor Danube Logistics SRL deţinute de către BERD în această companie. Executivul român nu a precizat deocamdată suma preconizată pentru tranzacţie.

Portalul de știri bani.md scrie însă că de fapt, BERD ar căuta cumpărători pentru cota sa parte în posesia căreia a intrat în cadrul unei tranzacții cu probleme.

Situația este cercetată într-un dosar penal cu două captete de acuzare, în una dintre care este vorba de delapidarea averii străine de către șeful unei companii care a cumpărat această parte a portului cu doar 344 de dolari, după care a vândut-o BERD-ului.

Suma dată de bancă tot este simbolică, fiind vorba de numai 1000 de euro pentru un obiectiv economic de importanță strategică națională, în care până la moment s-au investit peste 50 de milioane de Euro. Ancheta este efectuată de către procurorii moldoveni, care au pus sechestru pe active de peste 150 de milioane de lei a acestei părți a portului, aflat în gestiunea BERD.

Astfel, până la o decizie finală, este nevoie de acceptul obligatoriu al Guvernului Republicii Moldova pentru orice tranzacție de înstrăinare a portului sau a cotelor părți ale acestuia.
Guvernul nu s-a expus asupra acestei probleme, ci doar a ținut să precizeze că în vânzare nu a fost pusă partea portului pe care o controlează autoritățile statului.

Într-o postare online, purtătorul de cuvânt al Cabinetului de Miniștri are grijă să sublinieze că  „la Giurgiulești funcționează două entități de infrastructură portuară: Portul Internațional Liber de la Giurgiulești, PILG, care aparține Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, și Portul de Stat care este în proprietatea statului. Nu există nicio discuție cu privire la vinderea portului de stat, menţionează comunicatorul Executivului, Daniel Vodă. Potrivit lui, BERD, proprietarul companiei concesionare a PILG, poartă discuții cu mai mulți potențiali investitori, inclusiv din România, Turcia, Regatul Țărilor de Jos, și Danemarca. Agenda discuțiilor primministrului Dorin Recean cu omologul său din România, Marcel Ciolacu conține și subiecte de colaborare în domeniile de infrastructură”, a conchis Vodă.

Amintim că premierul român a anunțat, încă acum aproape un an, intenția Bucureştiului de a cumpăra Portul Internațional Liber Giurgiulești, în contextul în care se preconizează că țara vecină va deveni un hub important în reconstrucția Ucrainei după finalizarea războiului. Ciolacu a mai declarat în septembrie, la Digi 24, că ministrul român al Transporturilor a avut discuții în acest sens cu BERD.

Portul Internaţional Liber Giurgiuleşti din Republica Moldova este amplasat pe secțiunea maritimă a fluviului Dunărea, în apropiere de Galați, cu adâncimea disponibilă a apei de până la 7 metri. El este capabil să primească atât nave fluviale, cât şi maritime.

Întreprinderea are şapte terminale și un parc de business. În acest moment, toate exporturile și importurile pe mare trec prin el. Guvernul României numește portul Giurgiulești important din punct de vedere strategic.

Dacă România va reuși să cumpere cota parte ce aparține BERDului, numărul obiectivelor, de pe teritoriul Republicii Moldova, pe care le patronează se va mări. Și asta pentru că sub aripa Bucureștiului se mai află Gazoductul Iași-Ungheni care interconectează rețelele de gaz din România și Republica Moldova.

În vizorul statului vecin mai sunt și unele filiale ale băncilor, iar recent, autoritățile de peste Prut au anunțat intenția de a achiziționa întreprinderile de distribuire a energiei electrice RED Nord și FEE Nord.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE