11.2 C
Chișinău

„Deciziile actualei guvernări sunt scrise undeva în străinătate, iar eu vreau să restabilesc suveranitatea Moldovei”. La Moscova a avut loc congresul blocului ”Victorie” în susţinerea candidatului la funcția de președinte, Vasile Bolea | VIDEO

La Moscova a avut loc congresul blocului politic Victorie în susţinerea candidatului popous pentru Președinția Moldovei, Vasile Bolea. Evenimentul a avut loc într-un loc simbolic pentru popoarele fostei URSS – sala Muzeului Victoriei de pe dealul Poklonnaia. În discursul său, Bolea a onorat memoria eroilor Marelui Război pentru Apărarea Patriei, menționând că fără eroismul popoarelor din fosta Uniune Sovietică nu ar fi existat Europa actuală. Bolea consideră că motivul situației dificile în care se află astăzi Moldova este calea greșită aleasă de guvernare, care subminează bazele statalității.

VASILE BOLEA, deputatul Blocului Victorie, propus candidat pentru Președinție: „Eu văd că țara mea este lipsită de voinţă. Cu toții vedem că Republica Moldova și-a pierdut suveranitatea pe care ar trebui să o aibă fiecare stat, subiect al dreptului internațional. Da, suntem o țară recunoscută la ONU. Dar deciziile care se iau în politica internă și externă a Moldovei nu sunt luate la Chișinău – nici de parlament, nici de Maia Sandu, care deocamdată mai este președinte, dar nici de Guvern. Toate deciziile sunt scrise undeva în străinătate, expediate acestor oameni care dețin puterea în țara noastră. În cei trei-patru ani de guvernare a PAS și Maiei Sandu, datoria națională a crescut de 2,5 ori. Ne-au făcut dependenţi de această seringă financiară. Pe noi ne pregătesc să devenim carne de tun în această mare luptă geopolitică a civilizațiilor care are loc în prezent”.

Vasile Bolea a spus că Moldova nu trebuie să suporte rolul de servitoare care, în opinia lui, este pregătit pentru ţara noastră în Europa, statul nostru este capabil să devină unul independent financiar și pentru asta trebuie restabilite legăturile tradiționale.

VASILE BOLEA, deputatul Blocului Victorie, propus candidat pentru Președinție: „Poporul nostru, și sunt absolut sigur de asta, trebuie să trăiască cu demnitate, fără să calculeze bănuţii. Pentru asta trebuie să revenim, în primul rând, la prețuri accesibile pentru energie electrică și combustibil. Și asta este posibil doar în cazul unor relații bune, prietenoase cu superputerea energetică numărul unu din lume, Federația Rusă, cum spun și europenii, și Occidentul. Trebuie să restabilim relațiile noastre cu Moscova. Trebuie să renaştem lanțurile comerciale dintre Moldova și Uniunea Economică Eurasiatică. Mergând la aceste alegeri, spunând că avem o alternativă la calea europeană de dezvoltare a țării, şi anume apropierea și revenirea în familia noastră, la prietenii noștri, mă refer la CSI, la Comunitatea Economică Eurasiatică, sunt gata să îmi asum acest rol, această responsabilitate și să devin această persoană pentru întreaga țară. Persoana care ne va duce la victorie”.

Liderul blocului Victorie, Ilan Şor, care l-a susţinut pe candidatul propus pentru Președinția Moldovei Vasile Bolea, a spus că alegerile prezidențiale și referendumul reprezintă o zi istorică și de cotitură pentru Moldova.

ILAN ŞOR, liderul blocului Victorie: „Singurul viitor al Republicii Moldova este să fie parte dintr-un spațiu unit economic, social, de politică externă și ideologic împreună cu țările post-sovietice. Doar împreună putem ieși din situația dificilă în care se regăsește țara noastră. Doar împreună putem reînvia ceea ce a fost lichidat. Doar împreună putem lua calea prosperității, succesului și bunăstării oamenilor noştri. 20 octombrie este o zi istorică și de cotitură în istoria țării noastre. A venit timpul să nu ne mai fie frică, să ne ridicăm din genunchi și să spunem un „da” ferm la o viață nouă, bună, frumoasă, cu tradiție, istorie, memorie. Renaşterea economiei noastre. Revenirea poporului nostru acasă în Moldova. Și suntem obligați să facem asta pentru că, așa cum am spus deja, orice stat este, în primul rând, omul de rând”.

Şi Veaceslav Nikonov, prim-vicepreședintele Comisiei pentru afaceri internaționale a Dumei de Stat a Federației Ruse, a vorbit despre legăturile milenare moldo-ruse și păstrarea identității.

VEACESLAV NIKONOV, prim-vicepreședintele Comisiei pentru afaceri internaționale a Dumei de Stat a Federației Ruse: „Ne uneşte dorința de a păstra statalitatea, independența, integritatea și suveranitatea Republicii Moldova. Ceea ce propune blocul Victorie, este exact ceea ce va asigura suveranitatea Moldovei, ceea ce nu va permite despărţirea de Transnistria, ceea ce va permite să păstrăm unitatea culturii și să transmitem copiilor și nepoților noștri făclia statalității moldovenești, spiritualităţii moldoveneşti a marii culturi”.

Bașcanul Găgăuziei, Evghenia Guțul, a subliniat în discursul său că Vasile Bolea este anume acel candidat de care Moldova are nevoie acum!

Este responsabil, disciplinat, cunoaște legile și este capabil să intre în luptă. Dar nu singur – echipa noastră, activiștii noștri sunt alături de el. Eu, șeful Găgăuziei, mă alătur acestei echipe și îi îndemn pe toți cei cărora le pasă de soarta Patriei noastre să-l susţină pe Vasile Bolea!”, a declarat Evghenia Guțul.

De menţionat că un grup numeros de membri și susținători ai blocului Victorie au participat la Congres online din Chișinău. Printre aceștia era deputatul şi secretarul executiv al formaţiunii politice Marina Tauber, căreia autoritățile i-au interzis să părăsească Republica Moldova. Ea a declarat că, în pofida represiunii politice, reprezentanții blocului Victorie nu pot fi intimidați, iar lupta va continua ca țara să fie scoasă din situația de criză.

MARINA TAUBER, deputatul şi secretarul executiv al Blocului Victorie: „Dar avem o alternativă. Ca un front unit pledăm pentru o Moldova suverană cu statut neutru. Pentru o țară care își onorează tradițiile. Pledăm pentru prietenia cu Rusia și apropierea de Uniunea Economică Euroasiatică. Avem o persoană care poate implementa programul nostru de salvare a Moldovei. Și vă rog pe toți, dragi colegi, să susțineți candidatul nostru la alegerile prezidențiale, Vasile Bolea. Este o persoană dispusă să-și asume responsabilitatea pentru viitorul Moldovei. Pentru Vasile Bolea contează dreptatea, legalitatea și orientarea socială a statului. Oamenii îl respectă și îl iubesc, el este mereu deschis la comunicare și gata să ajute”.

Congresul blocului Victoriei s-a încheiat cu legendara melodie „Ziua Victoriei”.

Amintim că, în 20 octombrie, în Republica Moldova vor avea loc alegeri prezidențiale și un referendum constituțional privind introducerea în Constituție a scopului aderării țării noastre la Uniunea Europeană.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE