11.2 C
Chișinău

Criză în sistemul polițienesc: În secțiile de urmărire penală din țară de atestă o lispă acută de cadre, iar în unele subdiviziuni rata locurilor neocupate ajunge la 47% | VIDEO

Ex-șeful fostei Direcții Generale de Urmărire Penală Grigore Moga constată că în secțiile de urmărire penală din țară de atestă o lispă de cadre, iar în unele subdiviziuni rata locurilor neocupate ajunge la 47%. Despre aceasta el a scris într-o postare pe pagina sa de Facebook, precizând că cei care se concediază după 2-3 săptămâni, 6-9 luni sau chiar după trei ani, sunt dezamăgiți de sistemul polițienesc, iar numărul acestora este „incomparabil” cu al celor care ajung la pensie lucrând în sistem.

Cea mai gravă situație, spune Moga, se atestă în Inspectoratul de Poliție Cantemir, unde, potrivit lui, au rămas doar trei ofițeri de urmărire penală, pe când, în total, ar trebui să fie 10.

„Lor le revin 280 de cauze penale, circa 94 cauze la fiecare. În același timp, ei au reușit în trei să remită procurorului cu propunerea de terminare a urmăririi penale 140 cauze, circa 47 (7,8 cauze pe lună) de către un ofițer. Întreb pe cei din cabinete mari: credeți că acești oameni sunt roboți? Cu așa volum mare de lucru ei mai fac și servicii o zi peste două, mai ies la fața locului, sunt implicați și în alte activități. Cât vornmai rezista ei, activând în trei pentru zece? Cu asemenea randament calitatea urmăririi penale de la sine trece pe planul secundar.”, a scris Grigore Moga.

Situația nu este mai bună nici în raioanele Hîncești și Vulcănești, unde 66,6% din funcții sunt vacante, mai fostul șef din poliție. Potrivit lui, și în capitală, se atestă lipsă de cadre. În cadrul organului de urmărire penală al Direcției de Poliție a mun. Chișinău ar fi vacante 42,3% dintre locuri, la Inspectoratul de Poliție Centru peste 47%, iar la cel de la Ciocana – o treime de funcții nu sunt acoperite.

Lipsă de cadre se înregistrează în toată țara. Cea mai gravă cifră este în raionul Anenii Noi, de 64,2%, urmat de raionul Criuleni, cu 58,3 la sută. Situația nu este mai bună, potrivit datelor prezentate de Grigore Moga, nici în Basarabeasca, Cimișlia, Ștefan Vodă, Rîscani, Căușeni, Sîngerei, Orhei și Telenești, Călărași, Fălești, Dubăsari, Leova, Șoldănești, Strășeni, Taraclia, dar și alte raioane.

Cifrele prezentate nu includ numărul ofițerilor care așteaptă pașaportul românesc ca să plece la lucru peste hotarele țări. Unii, în fiecare dimineața, numără zilele rămase conform contractului ca să nu aibă cheltuieli majore în urma rezilierii acestuia înainte de timp, iar pe alții nici asta nu-i oprește să plece peste 2-3 luni după angajare. Nu prevăd nici numărul ofițerilor concediați și noi încadrați. Cei care sunt plecați la muncă din contul concediului de îngrijire a copilului, de asemenea nu se regăsesc în aceste procente”, se mai arată în postarea lui Grigore Moga.

„Problema fluctuației de cadre și a funcțiilor vacante afectează grav nu doar activitatea organului de urmărire penală, dar și a altor servicii din cadrul IGP”, a mai menționat Moga.

Jurnaliștii Canal 5 au solicitat un comentariu la cele declarate de ex-șeful fostei Direcții Generale de Urmărire Penală, de la Ministerul Afacerilor Interne, iar purtătoarea de cuvânt a instituției ne-a declarat că va reveni ulterior cu un răspuns.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE