10.5 C
Chișinău

Smart City? Chiar dacă acum 5 ani Ion Ceban promitea marea și sarea, realitatea arată altfel: Pericolele sub forma de căderea copacilor și firele electrice dezgolite, îi paște tot mai des pe locuitorii Capitalei | VIDEO

Acum cinci ani, Ion Ceban promitea marea și sarea dacă va ajunge primar general, iar Chișinăul ar trebui să țină pasul cu vremurile, alături de alte orașe dezvoltate.

ION CEBAN, primarul municipiului Chișinău: „Este un panou în mun. Chișinău se numește Chișinău – oraș Smart. Iată astăzi vreau să vă povestesc despre viziunea noastră de transformare a Chișinăului într-un oraș inteligent”.

Se pare că pericolul care îi paște pe locuitorii Capitalei în parcurile de odihnă, cum ar fi căderea copacilor și firele electrice dezgolite – face parte din conceptul unui Smart City.

Acum câteva zile, în Chișinău, un copac a căzut peste o bancă unde stătea o femeie cu un copil. Incidentul a avut loc în seara zilei de 13 august, în sectorul Botanica. Arborele a căzut din senin, fără vânt sau furtuni, semn că era demult uscat, iar acest lucru le-a scăpat angajaților de la întreprinderea municipală Spații Verzi. Din fericire, nimeni nu a fost rănit.

Echipa de filmare a Canal 5 a întrebat locuitorii Chișinăului despre acest incident și ce cred ei despre activitatea serviciilor municipale responsabile de spațiile verzi. Unii ne-au spus că există copaci problematici și în alte locuri publice din oraș.

„Înseamnă că reușesc să asigure securitatea tuturor oamenilor. Deci, lucrează prost. Iată, de exemplu un om care a venit aici – stă liniștit, iar peste el cade copacul! Este foarte periculos”.

„Da, foarte periculos. Avem trei copaci mari, acolo, în față. Și am scris să vină și să-i taie, iar un deputat a anulat-o. Dar este foarte periculos acolo, doi copaci foarte aproape de casă. Unul peste drum, dar de asemenea foarte periculos, și ne gândim să repetăm din nou această procedură, să vină și să-i taie”.

„Foarte periculos. Posibil, poate ploile înmoaie solul, solul nu rezistă și copacul cade, poate și asta. Poate nu este îngrijit suficient. Copacul este foarte greu, are crengi bătrâne”.

„Bine că așa a fost – ca femeia cu copilul să scape cu bine și nu s-a întâmplat nimic grav. Dar cred că va trebui să verificăm periodic. Ce fac cei de la Spații Verzi acolo? Să vină să verifice periodic, nu să aștepte dacă vor cădea sau nu”.

„Ar fi putut să-i omoare. E pericol de moare, cu siguranță. În general, ar trebui să aibă grijă de paarc. Să umble și să verifice care dintre copaci sunt uscați. În curtea mea, la blocul 36, exact așa un copac a căzut peste o mașină. Nu știu cu ce s-a terminat, nu am întrebat-o pe vecina mea, dar i-a avariat BMW-ul. Apropo, în aceeași curte sunt câteva crengi care atârnă în jos și sunt grele”.

„Înțeleg că există servicii care sunt responsabile de acest lucru. Ele ar trebui să fie responsabile, ar trebui să observe, să vadă ce fel de copaci sunt și în ce stare, iar dacă trebuie să-i taie, să-i taie. Trebuie verificați la fiecare pas, în fiecare moment. Cine va purta răspundete după asta, dacă un copac cade? Cineva trebuie să își asume responsabilitatea pentru asta. Nu este normal să lași așa, cred, pentru că ieri, așa cum spuneți, a fost o fată, iar mâine aș putea fi eu”.

Primăria municipiului Chișinău a explicat că mulți copaci din capitală au fost deteriorați din cauza ploii, a vântului și a unui val prelungit de căldură anormală.

La rândul său, ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu, a declarat că, judecând după fotografii, copacul se uscase demult și „vremea rea nu are nicio legătură cu asta”. Ministrul a spus că Întreprinderea Municipală ”Spații Verzi”, atunci când găsește astfel de copaci, nu poate obține autorizație de la Agenția de Mediu și îl taie imediat, și mai apoi informează Agenția.

Am solicitat un comentariu din partea Întreprinderii Municipale ”Spații Verzi”, dar nimeni nu a răspuns apelurilor noastre.

Amintim că, nu este prima dată când astfel de incidente au loc în Chișinău. În 2022, o creangă a căzut peste un copil de doi ani în parcul „Alunelul” din capitală. O parte din copac s-a prăbușit peste căruciorul în care se afla fetița. Copila a fost spitalizată de urgență, dar a murit din cauza rănilor, câteva ore mai târziu. În plus, doi copii au fost electrocutați recent în timp ce se jucau într-un parc din sectorul Botanica. Un băiat de 6 ani și o fată de 11 ani au atins la un moment dat firele electrice, provocând un scurtcircuit. Copiii au fost preluați imediat de o ambulanță și duși la spital, dar din păcate fata a decedat.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE