11.2 C
Chișinău

Maia Sandu și PAS aplică standarde duble: Au protestat la ANRE când tariful la gaz era de 4 lei și au luat apă în gură când suma a urcat la 30 de lei per metru cub | VIDEO

Când erau în opoziție, Maia Sandu și partidul Acțiune și Solidaritate, pe care îl conducea, cereau activ reducerea tarifelor. Astfel, în februarie 2018, membrii și susținătorii PAS, înarmați cu pancarte cu inscripții furioase, au protestat la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, solicitând scăderea preţului la gazele naturale.

Președintele PAS, Maia Sandu, a depus atunci o petiție la ANRE, semnată de 1.200 de persoane, în care cerea să fie accelerată revizuirea tarifelor.

„Vrem să plătim un preț real, nu umflat”, a spus ea atunci.

MAIA SANDU, președintele PAS: „Spuneţi corect atunci când ziceţi că ei vor să opereze aceste modificări mai aproape de alegerile parlamentare, ca unii oameni să creadă că asta este o pomană a Partidului Democrat. Nu nu avem nevoie de pomene, noi vrem să plătim prețul real, şi nu prețul exagerat. Mai mult decât atât, noi nu știm unde se duc acești bani. Acuma experții au calculat că e vorba de aproximativ 1,5 miliarde de lei care au fost achitaţi de către consumatori suprapreţ”.

Atunci, în februarie 2018, Maia Sandu a depus o sesizare la Procuratura Anticorupție, cerând ca administraţia Agenției pentru Reglementare în Energetică să fie trasă la răspundere pentru neajustarea tarifelor la gaze naturale în perioada anilor 2016-2018.

Iată-l şi pe actualul ministru de Externe, Mihai Popșoi, care la protestul din 3 februarie 2018 îşi făcea griji că pensionarii, din cauza tarifelor mari, trebuie să plătească prea mult pentru întreţinere.

MIHAI POPŞOI, vicepreședintele PAS: „Sunt foarte mulți pensionari, dar foarte mulți, care odată plătindu-şi factura la agentul termic, nu le rămâne absolut nimic, iar în unele cazuri intră şi în minus”.

Iată-l şi pe actualul președinte al parlamentului, Igor Grosu, care în martie 2018, a dat în vileag intenţia Partidului Democrat de la guvernare atunci să reducă tarifele înainte de alegeri.

IGOR GROSU, vicepreședinte PAS: „Există suspiciune foarte rezonabilă că tot acest circ se întâmplă în an electoral. Întrebarea este de ce până acum această Agenție, plătită cu salarii foarte bune, salarii 50, 60 de mii pe lună, nu a umblat la tarife timp de doi ani de zile?”.

Atunci când PAS era atât de indignat de tariful uriaș și atât de întristat pentru locuitorii țării, această taxă era de 4 lei 64 de bani! În 2022, când Maia Sandu și PAS erau la putere, preţul gazului a crescut de șapte ori – până la 30 de lei per metru cub.

Autoritățile susțineau că din cauza războiului din Ucraina și crizei energetice globale. Experții și opoziția sunt siguri că de vină a fost poziția necinstită a Chișinăului față de Gazprom în chestiunea datoriilor nestinse, ceea ce a dus de facto la ruperea relațiilor cu holdingul rus, precum și la tranzacții secrete pe piața gazelor, când volume semnificative au fost achiziționate cu aproape 1000 de dolari per mia de metri cubi și în volum mult mai mare decât era necesar. Drept urmare, consumatorii au fost nevoiți să plătească în plus pentru gaz mai mult de un an.

Fostul vicepreședinte al Parlamentului Alexandr Slusari l-a acuzat de asta pe ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, care ar fi gestionat din umbră compania de stat Energocom.

Deja toți, în afară de Andrei Spînu, recunosc în glas sau în șoaptă, că aceste volume de gaz cu prețul mare au fost procurate în exces. Procuratura și CNA au ridicat toate materialele privind tranzacțiile respective, însă în situația când domnul Spînu s-a întors cu inima împăcată la Guvern și promovează din greu narativul că el este un manager eficient, eu am mare dubii că justiția noastră „reformată” va îndrăzni să tragă la răspundere pe „dominatorul” atăta timp căt el trage sforile actului de guvernare”, a declarat Alexandr Slusari.

Fostul premier Ion Chicu a comparat tranzacțiile cu gaze realizate începând cu 2022 cu „furtul miliardului”.

ION CHICU, fostul prim-ministru: „Ei au făcut bani enormi, ăsta este al doilea furt de miliard în țara noastră. Dar cum la noi e primit, când se întâmplă, noi nu vrem să credem, dar trece un an, doi, cum a fost cazul fraudei bancare. Hai să ne punem întrebare de ce Republica Moldova plătește tarif la gaz de 4 ori mai mare ca Ucraina, de 3 ori mai mare ca Ungaria şi tot aşa mai departe”.

Potrivit expertului economic Veaceslav Ioniță, gazul în Moldova mereu a fost o afacere de ”succes”, dar ce s-a întâmplat în 2023 va intra cu certitudine în manualele de economie.

În perioada iunie 2023 – octombrie 2023, intermediarul Energocom procură de pe piața internațională 598,5 milioane m3 de gaze naturale la un preț mediu de 401,6 USD/1000m3 și achită 240,4 milioane USD. Până aici nu există nici un fel de probleme, prețul achitat de Energocom în această perioadă este mai mult sau mai puțin similar cu prețul mediu de achiziție din Europa. Dar, minunile încep de aici încolo. Din câte am fost informați, Energocom are diverse probleme, legate de achizițiile mai vechi, din acest motiv el decide să vândă aceste volume de gaze către MoldovaGaz în perioada iunie 2023 – februarie 2024, la un preț mediu de 593,8 USD sau cu 48% mai scump decât l-a procurat. Din aceste tranzacții Energocom încasează de la MoldovaGaz, sau mai bine spus de la noi toți, 356 milioane USD sau cu 126 milioane mai mult decât a plătit el pentru gazele naturale procurate”, a scris pe blogul său Veaceslav Ioniţă.

Dar şi Moldovagaz are probleme, din acest motiv, după cum notează expertul, întreprinderea aplică cel mai mare adaos la gazul livrat populației din toată istoria sa și în final obținem un tarif cu tot cu TVA de 18,07 lei/m3. Acesta este de 2,5 ori mai mare decât costul gazului natural.

Sectorul energetic moldovenesc a fost mereu ”minunat”, dar ce a fost în 2023 e ceva nou, neomoldovenesc”, a conchis Veaceslav Ioniță.

În timp ce consumatorii plăteau în plus sume colosale pentru gaze naturale, ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, acuzat de opoziție de scheme în tranzacționarea gazelor, s-a lăudat presei că a eliberat țara de Gazprom și gazul rusesc ieftin.

ANDREI SPÎNU, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale: „- Reflectând la cariera dvs până în prezent, care considerați dvs că este cea mai mare realizare de până acum?
– Cu siguranţă, independenţa energetică și faptul că am scăpat țara de Gazprom”.

Președintele Maia Sandu a ignorat numeroasele acuzații la adresa lui Andrei Spînu și cererile de investigare a tranzacțiilor de cumpărare a gazelor naturale, deși acum câțiva ani a participat la mitinguri, a mers la Procuratură și a cerut să fie trași la răspundere cei responsabili de faptul că cetățenii plătesc în plus miliarde de lei pentru gaz.

Acum ea a sărit în apărarea lui Andrei Spînu şi a declarat că toate acuzațiile împotriva lui sunt „vorbe goale” și „speculaţii”, și mai nu l-a făcut erou.

MAIA SANDU, președintele ţării: „Andrei Spinu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a fost responsabil de domenii extrem de complicate în mandatul precedent și mă refer în special la sistemul energetic. Andrei și-a asumat o lovitură de imagine, încercând să rezolve probleme extrem de complicate și le-a rezolvat”.

Anterior s-a anunţat că Andrei Spînu are cel puțin trei dosare penale. Procuratura Generală a confirmat că investighează circumstanțele prelungirii contractului cu Gazprom în 2021, care a cauzat prejudicii statului și cetățenilor în valoare de peste 40 de milioane de dolari. În acest dosar, Spînu riscă până la 10 ani închisoare și până la 15 ani interdicție de a ocupa funcții publice. Totuși, după cum a spus fostul lider al platformei DA Andrei Năstase într-un interviu recent la Rlive, ancheta în aceste cazuri este blocată în toate modurile posibile.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE