10.5 C
Chișinău

Conflictul dintre Maia Sandu și mama Veronicăi Dragalin, ia amploare: Ultima îl acuză pe deputatul Radu Marian de combaterea ineficientă a corupţiei şi obstrucţionarea acestei lupte | VIDEO

Conflictul dintre Elena Dragalin, mama șefei de la Anticorupție Veronica Dragalin, și președintele Maia Sandu și PASul de guvernământ ia amploare. Elena Dragalin, unul dintre principalii sponsori ai PAS, îl acuză pe deputatul Radu Marian şi în persoana lui partidul pe care l-a susţinut, de combaterea ineficientă a corupţiei şi chiar obstrucţionarea acestei lupte. Mama șefei de la Anticorupție, care locuiește în Statele Unite, crede că diaspora este dezamăgită de politicile actualei guvernări. Ea l-a rușinat pe deputatul Partidul Acțiune și Solidaritate, comentând apelul acestuia de a se înscrie pentru votare la alegerile prezidențiale și la referendumul privind modificarea Constituției. 

„Dragă diasporă, vă puteți exprima intenția de vot pe 20 octombrie aici – pe site-ul inregistrare.cec.md”, a scris Radu Marian într-o postare.

„Mama Veronicăi Dragalin șefei de la Anticorupție, a fost revoltată de această publicație. “Draga”? După bătaia de joc fata de cei reîntorși? După lipsa de susținere fata de lupta împotriva corupției? Sau chiar mai mult, după piedicile puse ca lupta împotriva corupției să nu aibă succes? Unde-i sediul pentru Procuratura Anticorupţie, Radule? Sau tăcem, ca “ai noștri”?”, a scris Elena Dragalin într-un comentariu la îndemnul deputatului PAS.

În replică, Radu Marian a spus că așteaptă rezultate de la acuzatorii de stat și a calificat drept minciuni vorbele despre lipsa sprijinului.

Pârghiile legale pentru a aplica legea sunt – atât pentru procurori, cât și pentru judecători. Este total exagerat și neadevărat să spună cineva că a fost ”lipsă de susținere”. Eu nu sunt la curent cu situația cu sediul Procuraturii Anticorupţie, dar sper că această problemă logistică va fi rezolvată în cel mai scurt timp”, a scris deputatul PAS.

Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, s-a plâns în repetate rânduri că lipsa unui imobil potrivit nu permite angajaților săi să investigheze mai eficient. Căutarea unui nou sediu a continuat aproximativ un an.

În 10 iulie, PA a anunțat că Guvernul a agreat să-i transfere clădirea din strada BănulescuBodoni, 26. Totuși, mutarea nu a avut loc deocamdată. Procuratura Anticorupție se află în continuare în sediul CNA.

Anterior, Dragalin a vorbit în repetate rânduri despre încercările de a controla activitatea instituţiei. Astfel, în luna iunie, șefa PA a refuzat să vină la şedinţa Comisiei juridice a Parlamentului, la care deputații vroiau să îi adreseze întrebări despre Tatiana Răducanu, care și-a dat demisia din funcția de membru al Comisiei Pre-Vetting. Răducanu a plecat după ce Dragalin a pus la îndoială integritatea ei. Șefa de la Anticorupție a mai subliniat atunci că „Procuratura este independentă de puterea legislativă, executivă și judecătorească, iar imixtiunea în activitatea ei este interzisă” și a menționat că organizarea unor astfel de audieri depășește atribuțiile Comisiei parlamentare și poartă „un caracter de control politic”.

În plus, în replică la recomandarea ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu către procurorii Anticorupție să se ocupe de hoți, dar nu să ancheteze cum se construiește un drum, Dragalin a spus că Procuratura decide când este sau nu cazul de a porni o urmărire penală”. Declarația a fost făcută de şefa PA în contextul dosarului privind construirea drumului LeovaBumbăta. În platoul unei televiziuni Dragalin le-a recomandat miniștrilor “se se ocupe de ministerele pe care le conduc și să lase procurorii să-și facă meseria”.

Elena Dragalin, mama șefei de la Anticorupție, este fondatoarea organizației Moldova-AID, care organizează anual Convenţia moldoamericană. În aprilie, ea a fost decorată cu medalia „Meritul Civic”.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE