11.2 C
Chișinău

O valiză și un bilet de avion la Bruxelles. Activiștii aripii tinere a Blocului „Victorie” au protestat la Preşedinţie, sugerându-i Maiei Sandu să părăsească țara | VIDEO

Activiștii aripii tinere a blocului „Victorie” au organizat un protest la Preşedinţie. Participanții au spus că s-au adunat ca să-și exprime nemulțumirea față de politica de migrație incompetentă a autorităților moldovenești.

CHIRIL ȘEVŢOV, activistul blocului Victorie: „Noi, ca generație tânără, simțim cel mai acut toate rezultatele politicii, toate încercările și măsurile pe care le ia PAS și pe noi ne afectează cel mai mult. Și asta este sarcina lor principală – să ne facă doar o altă colonie, în care nu trăieşte poporul care își iubeşte țara”.

SEVASTIAN COREŢCHI, activistul blocului Victorie: „Tinerii pleacă în căutarea „vremurilor mai bune”, pentru că ceea ce se întâmplă acum în Moldova este pur și simplu groaznic – tinerii nu au de unde să câștige bani. Actualul Guvern pur și simplu ucide tineretul”.

Potrivit protestatarilor, situația demografică degradantă și migrația masivă a populației tinere a țării sunt direct legate de incompetența actualei guvernări.

ARTIOM ANICA, activistul blocului Victorie: „Pe parcursul ultimului an, 40 de mii de tineri cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani au plecat pentru că nu văd nicio perspectivă în Moldova. Nu sunt locuri în învățământ, universitățile, școlile se închid, nu există salarii bune”.

ALEXANDRA AGHEEVA, activista blocului Victorie: „Maia Sandu a început să distrugă tineretul nostru încă pe timpul când era în postul de la Ministerul Educației. Și acum același lucru este continuat. Odată cu creșterea prețurilor la contracte în universități, tinerii noștri nu au alte opțiuni decât să plece”.

TOMA MAVROGHENI, activistul blocului Victorie: „Vreau să trăiesc în țara mea, în Moldova, pentru că este patria mea. Nu trebuie să fie una magică, europeană – nu avem nevoie de asta, trebuie să fie simplu Moldova, o țară prosperă, care prieteneşte cu toţi, are școli, educație, care are viitor”.

Tinerii activiști i-au adus președintelui Maia Sandu o valiză și un bilet de avion la Bruxelles, sugerându-i să părăsească țara.

Echipa de filmare Canal 5 a încercat să obțină de la Preşedinţie comentarii la manifestație, dar jurnaliştii nu au fost lăsaţi să intre în sediu.

An de an, Moldova pierde toți mai mulți locuitori, arată datele Biroului Național de Statistică. Potrivit BNS, la începutul acestui an, numărul populației cu reședință obișnuită era de sub 2,5 milioane de cetățeni, în scădere cu cca 69 mii persoane față de începutul anului precedent. Tot statistica oficială arată că, în ultimii 4 ani, numărul deceselor în Moldova îl depășește cu mult pe cel al nașterilor. Anul trecut, au murit cu 9 mii de oameni mai mulți decât sau născut. Tinerii spun că nu vor să aducă pe lume mulți copii din cauza condițiilor dificile de trai în Moldova.

Potrivit experților economici, aproape 200 de mii de cetățeni au părăsit țara în ultimii 3 ani.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE