Un purtător de cuvânt al c de la Paris 2024 a recunoscut că versiunea controversată a spectacolului „Cina cea de Taină”, văzută la ceremonia de deschidere de vineri, a fost într-adevăr inspirată de pictura emblematică a lui Da Vinci.
„Nu este primul artist care face referire la ceea ce este o operă de artă renumită în întreaga lume. De la Andy Warhol la „The Simpsons”, mulți au făcut-o înaintea lui”, a spus acesta.
Afirmația a fost făcută după ce organizatorii Jocurilor Olimpice de la Paris au încercat să nege că momentul scandalos a fost inspirat de pictura murală creștină iconică, susținând vineri pe X că a fost doar o neînțelegere.
Declarația a venit ca urmare a reacțiilor negative ce continuau să se intensifice. Reprezentanții au insistat că Thomas Jolly, directorul artistic, nu parodiază lucrarea de artă faimoasă în întreaga lume, care îi prezintă pe Isus și cei 12 apostoli, ci aduce de fapt un omagiu mitologiei grecești și sărbătorii lui Dionysos.
Noua explicație spunea că segmentul reprezintă „o mare sărbătoare la care iau parte zeii Olimpului”, cu zeul vinului într-un rol comic interpretat de cântărețul Philippe Katherine.
Mulți creștini, inclusiv fostul președinte al Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, a considerat spectacolul ca fiind blasfemitor și menit să disprețuiască religia. Conferința Episcopilor din Franța a condamnat spectacolul, considerându-l „scene de batjocură și ridiculizare a creștinismului”.
Thomas Jolly a susținut ulterior că s-a inspirat dintr-o pictură din secolul al XVII-lea, „Sărbătoarea zeilor”, care înfățișează zeii greci adunați în jurul unei mese lungi. Duminică, organizatorii au emis scuze pentru orice „ofensă” cauzată, afirmând că intenția a fost să „sărbătorească toleranța comunității”.
În ciuda scuzelor și a explicațiilor alternative, reacțiile de contraatac au continuat. Echipa de la „The View” a sfătuit telespectatorii ofensați să „închidă televizorul”.
DJ Barbara Butch, aflată în centrul controversei, a depus plângeri pentru abuzul constant primit online după apariția sa, susținând că a fost victima insultelor antisemite, homofobe, sexiste și grosofobe, potrivit avocatului său.
Totuși, după ceremonia de deschidere considerată eretică compania de telecomunicații și tehnologie C Spire, care are sediul în statul american Mississippi, a anunțat că își retrage toată publicitatea de la Jocurile Olipice.