11.2 C
Chișinău

Boris Negru: Constituția R. Moldova prevede ca drepturile și libertățile omului să fie puse în capul mesei, prevedere care se încalcă tot mai des

„Constituția R. Moldova prevede ca drepturile și libertățile omului să fie puse în capul mesei, prevedere care se încalcă tot mai des”.  Declarația a fost făcută în plenul Parlamentului de către Boris Negru, doctor în drept, profesor universitar, Cavaler al Ordinului Republicii și membru al comisiei și grupului de lucru pentru elaborarea proiectului Constituției R. Moldova. Acesta a reamintit actualilor parlamentari că la baza constituției a stat declarația de Independență a R. Moldova.

BORIS NEGRU: Azi, fiind la aniversarea a 30 de ani de la adoptarea Constituției R. Moldova, vreau să atrag atenția actualului Parlament că, în ultimii 30 de ani, Declarația de Independență a servit drept  preambul Constituției. Anume în Declarația de Independență se arată cine suntem noi ca neam și suntem o țară cu tradiții milenare. Eu consider că Parlamentul ar trebui să revină asupra problemei respective și  Declarația de Independență să-și găsească locul care i-a fost de la bun început când s-a adoptat Constituția.

Negru a reamintit că în anul 2016, CC nu avea dreptul să modifice Constituția și să permită alegerea Președintelui de întreg electoratul și nu de Parlament.

BORIS NEGRU: Ași vrea să atrag atenția încă la un lucru că noi avem unele prevederi constituțional nule. Mă refer la prevederea operată în 2016, de Curtea Constituțională. Eu pun o întrebare simplă, unde e scris că Curtea Constituțională poate face modificări în Constituție și a schimba modul de alegere a președintelui. Da, eu sunt pentru alegerea președintelui de întregul electorat, dar lucrul acesta urmează să-l face Parlamentul. Curtea își spune cuvântul doar când un articol constituțional ajunge în parlament și ea își expune verdictul. Curtea Constituțională nu are voie niciun cuvânt, nicio virgulă să modifice în Constituție.

Boris Negru a atras atenția că unele articole din Constituție nu au fost votate atunci când Legea Supremă a fost adoptată, unul din ele fiind legat de puterea juridică a Referendumului.

BORIS NEGRU: Din păcate avem și locuri slabe. Vreau să atrag atenția că sunt prevederi constituționale care nu au fost votate, alineatul 2 din articolul 75 nu a fost votat și ceea ce scrie acolo nu este corect. Acolo e vorba că hotărârile adoptate în cadrul referendumului au valoare juridică supremă. Nu-i corect, fiindcă un referendum poate fi cu caracter consultativ.

De asemenea, Negru a menționat că dosarele pierdute de R. Moldova la CEDO denotă faptul că drepturile și libertățile oamenilor sunt încălcate.

O Constituție nu lucrează de la sine, dar atunci când cele spuse sunt aplicate la justa lor valoare. De aceea ași vrea ca drepturile și libertățile omului să fie puse în capul mesei, pentru că la ora actuală despre nivelul respectării lor ne vorbesc bunăoară dosarele pe care Moldova le-a pierdut la CEDO.

Boris Negru a ținut acest discurs la tribuna Parlamentului cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la adoptarea Constituției R. Moldova.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE