21.1 C
Chișinău

„Urmează să ne întâlnim cu reprezentanții TikTok”. CEC vrea să controleze postările sponsorizate ale partidelor politice pe rețelele de socializare | VIDEO

TikTok-ul la control! Comisia Electorală Centrală vrea să învețe a urmări reclamele și informațiile electorale plătite, care apar pe rețelele de socializare pentru a verifica dacă sumele cheltuite de partidele politice corespund cu rapoartele. Președintele CEC, Angelica Caraman, a declarat, la ședința de joi a Parlamentului, că membrii CEC urmează să aibă o întâlnire cu cei de la TikTok, ca mai apoi să monitorizeze postările sponsorizate pe care le fac partidele.

ANGELICA CARAMAN, președintele CEC: „Am avut întrevederi cu reprezentanții META, Google și am învățat cum să vedem acele biblioteci care ne spun despre sponsorizări sau mărimea sponsorizărilor și rămâne să contrapunem acele date pe care le comunică partidele politice. Doar că apare o problemă – trebuie să avem informația de la care partide politice, pentru că atunci când este vorba de pagini necunoscute, aici este deja mai complicat de cunoscut cine a fost acel finanțator. Deși este posibilitate, nu pe toate platformele online, dar acolo unde este posibil, încercăm să le urmărim și să contrapunem cu rapoartele. Mâine, bunăoară, ne întâlnim cu reprezentanții TIkTok, pentru că acolo chiar este un câmp foarte mare și de manipulare și este imposibil să contabilizezi acele informații, dar cel puțin să vedem în măsura în care putem opri macar din informațiile false, în special care vizează CEC”.

Am încercat să aflăm de la CEC dacă reprezentanții Comisiei au avut deja întrevederi cu cei de la TikTok, dar președintele organilui electoral nu ne-a răspuns la telefon.

Am discutat însă cu vicepreședintele CEC, Pavel Postica, care ne-a spus că întâlnirea a avut loc, dar a precizat că nu ne poate oferi detalii despre întâlnire. Totuși, el și-a spus părerea cu privire la această idee.

PAVEL POSTICA, vicepreședinte CEC: „Da, întâlnirea a avut loc, doar că eu nu am fost prezent la această întâlnire și nu pot să vă dau careva detalii. Eu nu cred că noi vom avea acces la baza de date a anumitor prestatori de servicii, fie TikTok sau alt prestator de servicii digitale. Noi maxim ce putem face este să stabilim niște acorduri de colaborare așa încât ei în eventualele solicitări de informații din partea autorităților competente cum ar fi CEC să le examineze mai operativ”.

Amintim că, la începutul lunii iunie, paginile de Facebook și Instagram ale mai multor lideri de opoziție, printre care liderul Blocului „Victorie”, Ilan Șor, deputatul grupului parlamentar „Victorie” Marina Tauber, liderul Partidului „Șansă”, Alexei Lungu, dar și a bașcanul Găgăuziei, Evghenia Guțul, au fost blocate de către Meta. Serviciul de Informații și Securitate spunea că a informat încă de anul trecut compania care gestionează rețeaua de socializare Facebook și Instagram despre utilizarea paginilor de către persoanele (cităm) „afiliate factorului rus pentru promovarea dezinformării și a propagandei”.

Totuși, SIS nu a argumentat clar și nu a prezentat probe concrete despre ce fel de dezinformări ar fi vorba și nici nu a adus dovezi în susținerea suspiciunilor sale privind proviniența banilor.

Până în prezent, nicio instituție de drept din țară nu a prezentat vreo probă despre sursa finanțărilor, lansând în spațiul public doar declarații. Politicianul Ilan Șor a declarat de nenumărate ori că banii pe care îi folosește în diferite proiecte politice provin din afacerile sale internaționale și sunt de proviniență legală.

Ulterior, avocații politicianului au contestat informațiile, pe care le consideră false, furnizate de SIS către Meta cu privire la blocarea conturilor de Facebook și Instagram ale opoziției moldovenești. Mai apoi, Meta a reactivat unele conturi, inclusiv paginile de Instagram ale deputatului Marina Tauber și Alexei Lungu.

Menționăm că autoritațile au anunțat anterior ca au de gând să controleze rețelele de socializare, iar dacă vor fi depistate informații care nu ar corespunde adevărului, va fi sistat accesul la conținut.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE