21.1 C
Chișinău

Paturi din carton, saltele din spumă, dezastru în râul Sena și număr mare de jafuri. În capitala Franței a început cea de-a 33-a ediție a Jocurilor Olimpice de vară | VIDEO

Bun venit în Parisul modern! În capitala Franței a început cea de-a 33-a ediție a Jocurilor Olimpice de vară. Pentru prima dată în istoria Olimpiadei, ceremonia de deschidere a fost organizată nu pe un stadion, ci pe râul parizian Sena în prezenţa a peste 300 de mii de spectatori. Evenimentul cheie este parada sportivilor, în care sunt implicate 180 de bărci. Fiecare delegație a primit o navă separată, pe care au fost instalate camere televizate. Partea oficială și finală va avea loc în Piața Trocadéro.

Se știe că în ceremonie sunt implicați peste 3 mii de artiști și 400 de dansatori, care își vor prezenta numerele în timp ce se află pe bărci, poduri și terasamente. Au fost anunțate și spectacolele unor vedete mondiale precum Celine Dion și Lady Gaga. Joi, ele au repetat în duet celebrul cântec al Edith Piaf „La vie en rose”.

Nici n-au început bine Jocurile Olimpice, că deja sunt cuprinse de o serie de incidente și scandaluri. Paturile din carton și saltelele din spumă au devenit meme-urile Jocurilor Olimpice de la Paris, ca și fecalele din râul Sena.

Faptul că Sena este teribil de poluată Franța a recunoscut şi la etapa de pregătire pentru Olimpiadă. Interdicția de a înota în râu a fost în vigoare 100 de ani! Sistemul de canalizare din Paris este foarte vechi și conținutul său ajunge adesea în Sena. Autoritățile au promis că vor curăța râul și au construit stații de epurare. Dar fără folos. Aproape 50 de mii de tone de ape uzate au ajuns acolo chiar în luna mai.

Şi asta în timp ce aici este planificată nu doar ceremonia de deschidere, ci și competiţiile sportivilor. Și deși autoritățile susțin că râul este deja sigur, analizele independente demonstrează contrariul. Primarul Parisului chiar a înotat în Sena ca să-i liniștească pe toţi. Dar se spune că ulterior a suferit de dizenterie. Acest lucru însă nu a fost dovedit.

Şi Emmanuel Macron a promis că va înota până la începerea Jocurilor, dar după un timp serviciul de presă al președintelui francez i-a îndemnat pe toţi să nu se aștepte la așa ceva în viitorul apropiat.

Abia deschis, Satul Olimpic din Paris a devenit faimos pentru paturile sale de carton.

Unii sportivi s-au plâns de calitatea paturilor și s-au plâns de probleme cu somnul. Handbalistele suedeze au ieșit din situație într-un mod neconvențional și și-au achiziționat saltele dintr-un magazin din Paris.

Jucătorii echipei suedeze de tenis de masă sunt nemulțumiți de condițiile de transport de la Jocurile Olimpice. Echipele masculine și feminine trebuie să piardă 1 oră și 20 de minute zilnic până la locul antrenamentelor. În vehicule este foarte cald, aparatele de aer condiţionat nu funcţionează.

„Căldura în Paris este mai rea decât în India. Dacă asta va continua, oamenii într-un final vor leşina în autobuze”, scrie Aftonbladet, care-l citează pe antrenorul echipei naționale masculine a Suediei.

De asemenea, sportivii sosiţi la Paris pentru cea de-a 33-a ediție a Jocurilor de vară se plâng de alimentaţie insuficientă în Satul Olimpic. Potrivit ziarului sportiv francez L’Equipe, organizatorii au fost nevoiţi chiar să raționeze unele produse, astfel încât să ajungă pentru toată lumea.

Dar aceste probleme nu sunt nici pe departe ultimele. Unii dintre sportivi se plâng pe securitate, care lasă de dorit chiar și în Satul Olimpic.

MINNA STRESS, skateboarder, SUA: „M-am uitat pe fereastră și am văzut-o pe cunoscuta mea venind de la antrenament. Mergea pe drum pe skateboard, iar un străin a strigat la ea, apoi a urmărit-o. De asta mi-e frică să merg pe skateboard în Satul Olimpic”.

Membrii echipei australiene de ciclism au avut de suferit mult mai mult. Microbuzul lor, parcat într-o parcare închisă și păzită din Satul Olimpic, a fost spart și jefuit acum câteva zile. Infractorii au furat aproape tot echipamentul echipei din mașină, portofelele sportivilor, le-au mâncat mâncarea și au luat chiar şi masă de masaj. Tâlharii au aruncat o parte de lucruri în apropiere.

Şi echipa națională de fotbal a Argentinei a fost victima jafului. Antrenorul echipei Javier Mascherano a povestit că „în timpul antrenamentului au fost furate ceasurile, inelele și alte obiecte de valoare ale jucătorilor”. El a menţionat că jucătorii și reprezentanții echipei trebuie să prezinte acte peste tot, dar, în același timp, cineva a furat lucrurile personale ale fotbaliştilor.

Iar vineri s-a aflat despre jaful legendei fotbalului brazilian Zico. Potrivit Newsweek, atacatorii l-au distras pe șoferul de taxi în care se afla brazilianul și au scos din portbagaj o valiză în care era un ceas Rolex, diamante și bani. Prejudiciul este estimat la 497 de mii de euro.

În același timp, presa franceză scrie despre „măsuri de securitate fără precedent” luate de autorități: pentru întărirea ordinii la Olimpiadă Parisul este patrulat de 45 de mii de polițiști din 43 de țări, inclusiv Republica Moldova, precum și 18 mii de militari din mai multe state.

Jocurile Olimpice, care vor dura până în 11 august, sunt umbrite și de alte incidente: la Paris au loc proteste anti-israeliene, așa că mii de polițiști au fost mobilizați pentru primul meci cu participarea naționalei israeliene, iar în jurul stadionului de fotbal a fost creat un perimetru antiterorist. Și Sindicatul Aeroporturilor din Paris a anunțat o grevă pentru 26 iulie. În ajunul competițiilor, în Capitala Franței au organizat un protest masiv sute de persoane fără adăpost care au manifestat împotriva evacuărilor ilegale înainte de începerea jocurilor. Şi angajații hotelului de lux în care reprezentanții Comitetului Olimpic Internațional vor fi cazați pe perioada Jocurilor Olimpice, au intrat în grevă din cauza faptului că salariile au rămas neschimbate în ultimii șapte ani. În ziua deschiderii Jocurilor Olimpice, traficul trenurilor a fost paralizat: presa franceză a scris despre incendieri și alte incidente pe trei linii majore care leagă Parisul de regiunile de vest, nord și est.

În total, 10,5 mii de sportivi din 206 echipe naționale olimpice vor concura la Jocurile Olimpice de vară de la Paris. La Olimpiadă vor fi prezenți și sportivi neutri individuali, dar și o echipă de refugiați olimpici.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE