21.1 C
Chișinău

Mai multe restricții pentru fumători. Autoritățile vor să interzică fumatul, inclusiv a țigărilor electronice, în spațiile publice deschise | VIDEO

Mai multe restricții pentru fumători. Începând cu anul 2026 va fi interzisă comercializarea țigărilor cu arome. Un proiect de lege care prevede acest lucru se regăsește pe agenda Guvernului.

După ce inițiativa va fi votată și de Parlament, nu va fi permis fumatul în spațiile publice deschise – cum ar fi terase, stații de așteptare, parcuri de distracții, pe terasele localurilor de alimentație publică, pe terasele cluburilor de noapte, precum și în stațiile de alimentare cu produse petroliere.

Aceste restricții se vor aplica atât pentru țigările obișnuite, cât și pentru cele electronice, care au aceleași efecte nocive asupra fumătorilor activi și pasivi.

Țigaretele electronice sunt mult mai periculoase. Mai mult, țigareta cu aromă ademenește. Gustul de lămâie, de mentă, este foarte atractiv și oamenii pot să fumeze mult mai mult și asta este mai periculos, a spus ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, în cadrul unei emisiuni de la JurnalTV.

ALA NEMERENCO, ministrul Sănătății: „Sunt modificări la legea cu privire la controlul tutunului. Am avut consultări publice și cu societatea, și cu business-ul. Toate avizele, de la toate ministerele implicate sunt pozitive. Proiectul de lege este în Cancelaria Guvernului, este pe agenda Guvernului. Noi am propus acolo un control asupra spațiului public comun, asta înseamnă terase, spațiile deschise, stații de așteptare. Trebuie să înțelegem că țigareta electronică și utilizarea ei se răspândește mult mai repede decât tutunul. Este absolut fals că țigareta electronică sau tutunul încălzit este mai puțin nociv decât țigara obișnuită. Am introdus în lege că niciun medic nu poate promova țigareta electronică. Este interzis și ar putea să-și piardă dreptul de activitate. Țigareta electronică e cu vapori și nicotina, când este dusă de vapori, este umedă, este mai grea și neapărat va ajunge mult mai ușor în bronhii”. 

Proiectul prevede și modificarea semnului unic de interzicere a fumatului, conform recomandării Organizației Mondiale a Sănătății. Astfel, acesta va include o țigaretă aprinsă, un dispozitiv pentru încălzirea tutunului activat, o țigaretă electronică activată și o narghilea – toate amplasate într-un cerc roșu, barat de o linie transversală. În prezent, acest semn include doar o țigaretă aprinsă barată de o linie roșie.

Conform estimărilor, aproximativ 6 mii de persoane în Republica Moldova mor prematur în fiecare an din cauza consumului de tutun. aceasta reprezintă, 15% din totalul de decese înregistrate.

Totodată, în ultimii ani, potrivit autorităților, este în creștere utilizarea produselor de tutun încălzit și a țigărilor electronice, în special printre adolescenți. Deja în 2019, datele unui studiu realizat în rândul tinerilor arăta că 16,3% dintre adolescenți cu vârste cuprinse între 13-15 ani foloseau produse de tutun, inclusiv produse de tutun încălzit. Conform aceluiași studiu, 12,7% dintre tinerii în vârsta de 13-15 ani foloseau țigări electronice.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE