21.1 C
Chișinău

Bani pentru Stadion – da, pentru Filarmonică – ba! Filarmonica Națională ”Serghei Lunchevici” urmează a fi reconstruită abia în 2030, spune ministrul Sergiu Prodan | VIDEO

Filarmonica Națională ”Serghei Lunchevici” va fi reconstruită abia în 2030, a declarat ministrul Culturii Sergiu Prodan. Chiar dacă au trecut aproape patru ani de la incendiul care a distrus clădirea instituției culturale, lucrările de reconstrucție nu au început din lipsa banilor, potrivit oficialului.

El a declarat că proiectul arhitecților germani, care a ieșit câștigător în urma concursului de idei, este prea scump, fiind vorba de 75 de milioane de euro, în timp ce cifra limită e de 40 de milioane de dolari.

Amintim că, Filarmonica a fost mistuită de un incendiu puternic izbucnit în 24 septembrie 2020, în urma căruia, tavanul sălii principale s-a prăbușit. Flăcările au distrus peste 3.500 de metri pătrați din clădire, inclusiv biblioteca, două piane și numeroase instrumente și partituri.

Deși sau strâns peste patru milioane de lei prin donații, acești bani sunt încă în conturile Ministerului Finanțelor, fără a fi folosiți până acum pentru reconstrucție. Autoritățile au atribuit incendiul unei defecțiuni a echipamentelor electrice sau nerespectării regulilor de siguranță.

În timp ce autoritățile susțin că nu dispun de bani pentru Filarmonică, guvernul a anunțat recent intenția de a construi un stadion de 85 de milioane de euro care urmează să fie inaugurat în maximum cinci ani.

Se întâmplă în contextul în care fotbalul din Moldova nu înregistrează performanțe remarcabile la nivel internațional. De asemenea, guvernul găsește resurse financiare necesare achiziționării radarelor pentru monitorizarea spațiului aerian și anunță o creștere a bugetului Ministerului Apărării.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE