20.2 C
Chișinău

O nouă victorie în instanțe de judecată pentru blocul politic „Victorie”: Modificările aduse Legii cu privire la CSM, aprobate de PAS, declarate neconstituționale | VIDEO

O nouă victorie în instanțe de judecată pentru blocul politic „Victorie”. Curtea Constituțională a declarat neconstituționale modificările aduse Legii cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii, aprobate de majoritatea parlamentară PAS, care prevăd reducerea cvorumului necesar pentru luarea deciziilor. Demersul a venit de la deputatul grupului parlamentar Victorie, Vasile Bolea.

VASILE BOLEA, deputatul blocului Victorie: „Curtea a stabilit că acele modificări care au avut loc în anul 2022, prin amendamentele deputaților de la guvernare, prin care ei au micșorat acest cvorum și au dat posibilitatea CSM într-o componență redusă să adopte decizii importante pentru sistemul judecătoresc, au fost declarate neconstituționale. Curtea revenind la acele prevederi de până la modificările din 2022. Deja deciziile CSM pentru a avea legalitate și legitimitate vor trebuie să fie adoptate într-un un cvorum de cel puțin 2/3 din numărul membrilor CSM, din cei 12 care trebuie să fie la număr și cu o majoritate din cei care sunt la ședință”.

Totodată, Curtea Constituțională a respins demersul lui Vasile Bolea de a declara neconstituțională nominalizarea Vioricăi Puica în funcția de judecător al CC de către Consiliul Superior al Magistraturii.

Potrivit lui Bolea, cei patru membri nejudecători ai CSM, numiți de Parlament, ar fi putut influența politic hotărârea luată. Bolea intenționează să atace această decizie în alte instanțe.

VASILE BOLEA, deputatul blocului Victorie: „Această decizie, probabil, va trebui să fie atacată în contencios administrativ, în instanțele judecătorești de drept comun. Vom vedea ce vom face mai departe cu această situație, dar cert este faptul că încă o încălcare a legislației, acel șiretlic la care a procedat guvernarea de astăzi, ei nu vor putea să se folosească de acest șiretlic pe viitor, Curtea dând dreptate nouă. Ceea ce ține de deciziile care în această perioadă au fost luate de către CSM în această componență restrânsă, folosindu-se de prevederile neconstituționale din Legea CSM, vreau să comunic următoarele: că Hotărârea Curţii Constituționale are efect din momentul pronunțării, adică de astăzi și pe viitor. Deci, cei care cumva au rămas neîndreptățiți ca urmare aceste proceduri neconstituționale, pot să se folosească de hotărârea această a CC și să atace aceste hotărâri”.

Amintim că, Viorica Puica a fost numită judecător al Curții Constituționale în noiembrie 2023. Funcția a devenit vacantă în anul 2021, după decesul magistratului Eduard Ababei. Puica este judecător din 2002, a lucrat la Judecătoria Chișinău, sediul Centru.

În mai 2023, a fost transferată în postul de magistrat al Curții Supreme de Justiție, iar în august deja a devenit președinte interimar al CSJ. Curtea Constituțională este formată din șase judecători, numiți câte doi de Parlament, Guvern și Consiliul Superior al Magistraturii.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE