20.2 C
Chișinău

„O amenințare la adresa independenței întregului sistem judiciar”. Asociația Judecătorilor califică scrisoarea CRJM drept o tentativă de influențare a deciziilor CSM | VIDEO

Asociația Judecătorilor din Republica Moldova a luat atitudine după ce Centrul de Resurse Juridice a trimis o sesizare Consiliului Superior al Magistraturii privind comportamentul magistratului Alexei Paniș. În răvaș se menționează că acesta „a depășit limitele admisibile de exprimare a unui judecător”.

Documentul de 17 pagini este plin de critică la adresa lui Paniș. În pagina 3 a scrisorii, autorii subliniază comentariul făcut de magistrat la o postare pe Facebook a Cristinei Ciubotaru, fost vice-director al CNA, în care aceasta vorbește despre reacția emotivă dintr-o emisiune tv a președintelui comisiei pre-vetting.

Ei spun, cităm: Alexei Paniș a comentat inițial la această postare ”O fi de la imunitatea acordată membrilor comisiei…” După comentariul unei alte persoane care punea în discuție integritatea președintelui comisiei, domnul Paniș a scris în răspuns: ”E doar un președinte al Comisie de evaluare, ce poate decide el…dacă parafrazăm celebrul citat ”poate el nici nu e în temă””.

În continuare, autorii descriu în detalii și alte comentarii ale lui Paniș, dar și postări, și poze, puse de acesta pe rețele de socializare. În una dintre ele, semnatarii au transcris chiar și emoticoanele postate de judecător.

În plus, în document a fost anexată o captură a postării lui Paniș”. Autorii scrisorii au menționat încă o postare în care magistratul pusese o poză din celebrul film ”Nașul”, făcând referire cel mai probabil la relația de rudenie dintre actualul președinte al CRJM, Ilie Chirtoacă și Vladislav Gribincea, fostul șef al acestei instituții, acum judecător la Curtea Supremă de Justiție, și anume la faptul că acesta este nașul de cununie al lui Chirtoacă.

În același mesaj se face referire la faptul că Paniș s-a prezentat la audierile Comisiei Pre-vetting într-un pulover alb pe care scria „CSM expirat = CSM capturat”.

„Postările de pe rețele sugerează că Pre-vettingul nu este echitabil, Comisia Pre-vetting nu ia decizii independent, iar scopul pre-vettingului nu are nimic în comun cu scopul lui declarat – sporirea integrității”, se plânge CRJM CSM-ului.

La rândul său, Alexei Paniș, într-o reacție pe Facebook a scris ironizând că ”președintele CRJM constată probleme serioase de integritate. Cred că donatorii lor sunt mândri”.

Reacția Asociației Judecătorilor din Republica Moldova a fost însă mai dură. Organizația a calificat scrisoarea CRJM ca pe o tentativă de influențare a deciziilor Consiliului Superior al Magistraturii, menționând că CSM este instituție garant esențial al independenței autorității judecătorești, iar orice intervenție externă asupra deciziilor sale contravine principiilor fundamentale ale statului de drept și reprezintă o amenințare la adresa independenței întregului sistem judiciar.

Tot acolo, AJRM afirmă că atacul lansat de Centrul de Resurse Juridice împotriva magistratului Alexei Paniș este văzut ca o tentativă de influențare a membrilor CSM pentru a vota împotriva numirii acestui judecătorului până la atingerea plafonului de vârstă.

„Este de remarcat și faptul că soția autorului sesizării este angajată în secretariatul Comisiei pre-vetting, ceea ce reprezintă un caz evident de incompatibilitate în intenția ultimului”, se spune în mesaj.

În continuare, AJRM face apel la membrii CSM, organismele internaționale și toate părțile interesate să respecte autonomia decizională a Consiliului și să asigure că hotărârile sale sunt adoptate exclusiv pe baza normelor legale, fără nicio influență externă. AJRM solicită membrilor CSM să reacționeze prompt și ferm pentru a curma asemenea practici care reprezintă o sfidare directă și periculoasă la adresa independenței justiției.

CSM nu s-a expus deocamdată cu privire la apelul Asociației Judecătorilor din Moldova și nici nu a comentat scrisoarea CRJM.

Au făcut-o însă mai multe persoane cunoscute de la noi. Avocatul Andrei Oțel spune că apare și el în răvaș și că de fapt se bucură de acest fapt. Iar medicul și politicianul Mihai Stratulat se întreabă ironic de ce nu a fost menționat, pentru că și el face comentarii. ”Parcă toți suntem egali în fața legii. Ce-i cu discriminarea asta?”, întreabă el în bătaie de joc.

Iar Laura Urschi, politiciană și fiică a actorului Gheroghe Urschi, scrie ”Închipuiți-vă în ce aberații inundă dosarele la SIS dacă în spațiul public în privința judecătorilor se fac asa derapaje și așa încălcări!!!” Am trimis o solicitare la SIS pentru a comenta afirmația, dar nu am primit încă un răspuns.

Menționăm că Alexei Paniș a devenit cunoscut după ce în 2021 a anulat decretul Maiei Sandu prin care Vladislav Clima a fost înlăturat din funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău. Ulterior, președintele Sandu a refuzat să-l numească pe Paniș în funcția de judecător, până la atingerea plafonului de vârstă, decizie pe care magistratul a contesta-o.

Mai apoi, CNA a expediat Aparatului președintelui țării „o notă cu privire la Panuș pe care o secretizează”. Despre aceasta a declarat procurorul Victoria Furtună. Ea ar fi pornit o anchetă privind fabricarea unor dosare penale împotriva unor judecători neloiali guvernării. Furtună susține că, în timpul documentărilor, ar fi descoperit că în respectivele anchete sunt implicate unele instituții ale statului, precum SIS și Președinția.

După asta, acuzatoarea a fost declarată de SIS o amenințare la adresa securității naționale. Ulterior, ea a depus cerere de demisie. Cu privire la declarațiile acesteia, am solicitat un comentariu și de la SIS, Președinție, CNA și de la Ministerul Justiției precum că s-ar fabrica dosare pe numele judecătorilor incomozi. Doar SIS-ul ne-a scris într-un mesaj că, în activitatea sa, acționează în strictă conformitate cu prevederile legale. Președinția și Guvernul nu ne-au răspuns atunci la mesaje.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE