20.2 C
Chișinău

Au venit, au făcut un selfie și au plecat fără să spună nimic concret. Fermierii sunt indignați de rezultatele vizitei prim-ministrului Recean și a ministrului Agriculturii Bolea, în zonele afectate de secetă | VIDEO

Prim-ministrul Dorin Recean și ministrul Agriculturii Vladimir Bolea au întreprins o vizită, în data de 18 iulie, în raioanele de sud ale țării, cele mai afectate de secetă, pentru a documenta situația de pe câmp. Cu toate acestea, rezultatele vizitei i-au dezamăgit o dată în plus pe fermieri. Potrivit acestora, în ciuda situației catastrofale actuale, nici Recean, nici Bolea nu au oferit nimic concret, ci s-au limitat doar la tradiționalele promisiuni.

Astfel, pe pagina sa de Facebook, după o întâlnire cu fermierii, premierul i-a sfătuit să implementeze mai activ noile tehnologii pentru a avea o recoltă bogată. Printre soluțiile pe care șeful cabinetului de miniștri le-a punctat se numără și investițiile în sisteme avansate de irigare, extinderea gamei de culturi, utilizarea hibrizilor adaptați la condițiile climaterice actuale și respectarea asolamentului pe suprafețele însămânțate.

În plus, Recean a scris că „Guvernul caută surse financiare pentru a sprijini producătorii agricoli”. Apropo, la Guvern se vorbește despre căutarea acestor fonduri deja de mulți ani.

Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, la rândul său, s-a limitat, de asemenea, în principal, la sfaturi. El a afirmat că fermierii au nevoie de instrumente financiare accesibile pentru a se adapta la noile realități.

„Pentru a face față schimbărilor climatice, implementarea tehnologiilor avansate de irigare./ Este clar că nu putem continua cu modelele de lucru tradiționale. Soluțiile există atât pe termen scurt, cât și pe termen lung,” – a spus ministrul într-o postare pe rețelele de socializare.

Totodată, ministrul și-a anunțat intenția de a crea un fond de compensare, care va începe să funcționeze în 2025.

Toate aceste afirmații și lipsa măsurilor specifice pentru a acorda asistență urgentă fermierilor aflați în situația actuală, pe care producătorii o atestau, au stârnit doar indignare. Agricultorul din raionul Cahul, Gheorghe Jurcanu, care a participat la întâlnirea cu premierul și ministrul Agriculturii, spune că vizita ar fi fost oportună în urmă cu trei luni, când fermierii au început să tragă semnale de alarmă, însă acum, ambii oficiali au fost preocupați mai mult să-și facă „selfie-uri” pentru paginile lor de pe rețelele sociale decât de problemele reale.

GHEORGHE JURCANU, fermier din raionul Cahul: „Avem nevoie de două sau trei sute de mii, dacă le vor găsi, dar n-o să le găsească, sunt convins 100 de procente. Acum ne obligă să facem nu știu ce hârtii, dar asta n-o să ne ajute. Avem nevoie de stare de urgență. N-o să ne dea pentru nimic acești bani, pentru că nu-i au și pur și simplu trag pisica de coadă. Acești tipi curajoși… Au sosit, și-au făcut un selfie și gata, au plecat. Timp de 10-15 minute, singurul lucru pe care Șarban a încercat să ni-l explice a fost că ne vor oferi recomandări. De ce am nevoie de recomandari?! De ce am nevoie de o „camera agricolă” dacă acum banca o să mă calce pe gât și o să mă sugrume. De ce am nevoie de asta? Nu mi-au putut răspunde”.

La rândul lui, fermierul din Cahul, Sergiu Stefanco s-a arătat convind niciuna dintre promisiunile ministrului și premierului nu vor fi îndeplinite, așa cum s-a întâmplat de mai multe ori. Mai mult, potrivit acestuia, acesta spune că nu a înțelege care a fost scopul acestei deplasări.

SERGIU STEFANCO, fermier din raionul Cahul: „Acestea sunt doar cuvinte în vânt. Nu au spus nimic concret. Nimic specific, doar asta: noi vom… noi ne vom gândi… Doar problema este că se gândesc deja de trei ani, iar băieții suferă de trei ani. Ei nu oferă nimic concret, doar se gândesc. Dar se pare că se gândesc prea mult… Sunt specialiști să constate pagubele din câmpuri? Nu! Atunci ce fac ei acolo? Unul este prim-ministru, altul e ministru – voi știți care e situația? Este la fel ca în 2022, 2023 și același lucru în 2024, numai că mult mai rău. Singurul ajutor concret de la ei a fost motorina din România”.

Potrivit fermierilor din raionale de sud, în prezent, peste 90% din suprafața cultivată cu cereale din prima și a doua grupă a fost distrusă de secetă în proporție de 80%. Numai în raionul Cahul, peste 20 de mii de hectare de culturi din prima grupă au fost afectate. Potrivit calculelor preliminare ale fermierilor, pierderile estimate în raionul Cahul sunt de circa 132 milioane lei. Guvernul nu a comentat încă declarațiile critice ale producătorilor agricoli din raioanele Cahul și Căușeni, făcute după întâlnirea cu premierul și ministrul Agriculturii.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE