20.2 C
Chișinău

Ursula Von der Leyen pierde procesul privind transparenţa contractelor de achiziție a vaccinurilor Covid-19, chiar înaintea alegerilor | VIDEO

Ursula Von der Leyen pierde procesul privind transparenţa contractelor de achiziție a vaccinurilor Covid-19, înaintea alegerilor de joi. Comisia Europeană nu a acordat publicului „acces suficient de mare” la contracte, a stabilit Curtea de Justiție a Uniunii Europene, constatând nereguli în justificările pentru redactarea unor părți din documente, transmite Euronews.

Decizia îndelung așteptată vine cu doar o zi înaintea unui vot decisiv pentru Ursula von der Leyen, care trebuie să obțină sprijinul a 361 de europarlamentari pentru a fi reconfirmată în funcţia de şefă a Comisiei Europene.

În replică, Comisia Europeană anunţă că ia act de hotărârile pronunţate de Tribunalul General al UE.

În cazurile aflate în discuţie, Comisia a trebuit să găsească un echilibru, greu de obţinut, între dreptul la informarea publicului, inclusiv a deputaţilor din Parlamentul European, şi cerinţele juridice care decurg chiar din contractele de achiziţionare a vaccinurilor împotriva COVID-19, care, dacă nu ar fi respectate, ar putea implica cereri de despăgubire care s-ar plăti din banii contribuabililor, se arată în documentul Comisiei.

Cazul a fost deschis de un grup de europarlamentari din partea Verzilor, care au cerut acces la contractele de vaccinuri pentru a înţelege acordul din 2021 dintre Comisia Europeană şi producatori de antidot, estimat la 20 de miliarde de euro. Comisia a acordat acces parțial la anumite contracte. Reclamanții au acuzat-o pe Von der Leyen de corupție – din cauza faptului că aceasta a negociat în corespondență privată cu șeful companiei farmaceutice Pfizer despre achiziționarea de vaccinuri în valoare de 20 de miliarde de euro, iar apoi a șters mesajele.

În apogeul pandemiei, acordul încheiat de șefa Comisiei Europene a fost văzut ca un succes pentru UE în lupta împotriva virusului. Ulterior s-a dovedit că vaccinurile în valoare de 4 miliarde de euro nu au fost folosite. Instanța a luat decizia în ajunul votului în Parlamentul European: deputații vor trebui să aleagă sau să o realeagă pe Von der Leyen ca președinte al Comisiei Europene.

Vorbim despre cea mai puternică funcție din Uniunea Europeană. Procesul de cumpărare a vaccinurilor pentru Moldova și prețul acestora la fel a fost ținut în secret de către autorități.

Ministrul Sănătății Ala Nemerenco a repetat în nenumărate rânduri că a fost semnat un memorandum de confidențialitate iar informațiile nu pot fi făcute publice.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE