20.2 C
Chișinău

„Se închid grădinițe, școli, iar noi construim baze”. Сetățenii sunt indignați de crearea unei baze militare. Ce declară ministrul apărării | VIDEO

În Băcioi, municipiul Chişinău, în pofida arşiţei, este în toi construcția unei noi unități militare unde muncesc mai multe echipe însoţite de tehnică specială. Echipa noastră de filmare a vizitat șantierul ca să afle la ce etapă se află lucrările, dar gestionarii ne-au recomandat să luăm legătura cu Ministerul Apărării pentru informații.

Ministrul Anatolie Nosatîi a răspuns la întrebările reporterului Canal 5 după ședința Guvernului. Potrivit oficialului, edificarea are loc conform planului.

ANATOLIE NOSATÎI, ministrul Apărării: „Actualmente sunt cinci proiecte majore care presupun 14 obiective militare – sunt la partea inițială, șantierele au fost delimitate și companiile au început lucrările. Una dintre companii care a câștigat este de peste hotare”.

Ministrul a precizat că pentru construirea acestor obiecte în anul curent, din bugetul de stat au fost alocate 200 de milioane de lei.

Potrivit unora dintre interlocutorii noștri, sunt multe domenii mai importante în care acești bani ar trebui direcționați. Alți cetățeni în genere nu sunt siguri că viitorul oraş militar va aparține Moldovei.

„Sunt atâtea probleme în rândul populației! Sunt oameni nevoiaşi. Nu de bază militară avem nevoie. Conform Constituției, avem statut de neutralitate, și Constituția ar trebui respectată măcar în cadrul care asigură pacea și bunăstarea oamenilor”.

„Baza militară este complet inutilă. Oricum, nu este o soluție. Nu este nevoie de ea!”.

„Poate că va fi nevoie într-o zi de baze militare, dar nu lângă Chișinău. Sau nu avem suficient spațiu undeva mai departe în Moldova?”.

„De unde să știu ce tehnică va fi acolo și militarii căror țări vor staționa. Și de ce mai avem nevoie de bază militară, când avem una la 40 km distanță? Pentru educație, medicină – ați văzut starea spitalelor noastre în regiuni? Acolo oamenii plâng pentru că nu pot ajunge la medic cu săptămânile. Grădinițele, școlile se închid, iar noi construim baze”.

„Suntem o țară atât de mică care, în principiu, nu luptă, este neutră. Și totodată construim baze militare – NATO sau nu este clar ce…”.

„Am o părere foarte proastă, pentru că vreau să trăim în liniște și pace”.

Anterior ministrul Apărării Anatolie Nosatîi a declarat că baza militară se va extinde pe un teren de aproximativ 26 de hectare, în apropiere de comuna Băcioi, şi va dispune de cazărmi, săli de instruire, clădiri administrative, bloc alimentar, remize pentru stocarea tehnicii de luptă, depozite, săli de sport, precum și o zonă rezidențială pentru efectiv.

Ministerul Apărării a argumentat construcția prin necesitatea creării unor condiții moderne de cazare și activitate, studii și antrenamente pentru soldaţi, dar și redislocarea unităților militare în afara orașului pentru creșterea mobilității și evitarea neplăcerilor pentru populația civilă din cauza deplasării tehnicii de luptă.

Primăvara trecută, Nosatîi declara că, întreaga infrastructură a taberei va fi gata în cel mult 5 ani. De menţionat că bugetul Ministerului Apărării pentru 2024 este de circa 2 miliarde de lei, adică aproape 0,6% din PIB, cu 262 de milioane mai mult decât anul trecut. Totodată, fondurile pentru Educaţie în acest an au fost reduse cu 524 de milioane față de 2023.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE