20.2 C
Chișinău

Raport doar în limba engleză, buget de peste 28 de milioane de lei și pepinieră de cadre pentru PAS. Detalii despre activitatea centrului analitic independent „Expert-Grup” | VIDEO

Raportăm celui pentru care lucrăm. Legea cu privire la organizațiile necomerciale obligă ONG-urile care activează în Moldova să publice anual raportul de activitate. Acesta trebuie să conțină informații referitoare la activitățile desfășurate, valoarea mijloacelor financiare și a materialelor obținute și folosite, precum și alte informații relevante.

Centrul analitic independent „Expert-Grup” a îndeplinit cerința legii postând pe site-ul său raportul anual pentru anul trecut, dar… doar în limba engleză.

Potrivit informațiilor prezentate, anul trecut bugetul acestei organizații neguvernamentale s-a ridicat la aproape 1,5 milioane de euro sau peste 28 de milioane de lei. Este un pic mai puțin decât în 2022, dar de două ori mai mult decât în 2021.

Principalii finanţatori ai „Expert-Grup” în anul trecut au fost delegația Uniunii Europene în Moldova, care a transferat aproape 430 de mii de euro acestei organizații neguvernamentale, Fundația Soros– Moldova, a cărei contribuție s-a ridicat la peste 390 de mii de dolari, şi cam tot atât a oferit Ambasada Olandei în Moldova.

Expert-Grup este un centru analitic, specializat în cercetări și consultanță în politici economice și sociale. Şi se poziționează ca un ONG neutru din punct de vedere politic și ideologic, care nu reprezintă interese economice, corporative sau politice.

Dar când partidul Acțiune și Solidaritate a câștigat alegerile parlamentare anticipate din 2021 și a început să-și formeze propriul Guvern, Centrul analitic independent Expert-Grup a devenit un fel de pepinieră de cadre pentru PAS. Astfel, Ministerul Economiei a fost preluat de Sergiu Gaibu, care era responsabil la Expert-Grup de programele legate de sectorul financiar-bancar. Şi el, ca și Dumitru Alaiba, care l-a înlocuit ulterior în această postură, a promis digitalizarea totală a țării.

SERGIU GAIBU, ministrul Economiei: „Noi, ca Minister al Economiei, susținem pe deplin digitalizarea, întreg Guvernul susține digitalizarea. Noi avem un accent deosebit şi în Planul de acţiuni al Guvernului sunt multe măsuri care-s îndreptate spre digitalizarea țării”.

Acum Gaibu este directorul Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei, unde ridică un salariu aproape de două ori mai mare decât cel de ministru și, în același timp, conduce consiliul de administrație al centrului ExpertGrup.

Un alt director de program al Expert-Grup, Dumitru Budianschi, a devenit ministrul Finanțelor în guvernul Nataliei Gavriliţa. El era cunoscut ca oponentul acordului din 2020 de acordare Moldovei a unui împrumut rusesc în valoare de 200 de milioane de euro document pe care l-a numit complet nerentabil și chiar dăunător pentru țară. Iar înainte de numirea sa în Executiv, era printre cei care popularizau modificările la Legea privind piața produselor petroliere, criticaţi de experți pentru că apărau interesele marilor petrolişti, care prevedeau că statul va reglementa prețurile doar pentru principalele tipuri de produse petroliere – benzina AI-95 și motorină, iar pentru alte tipuri prețurile vor fi libere.

Şi pentru Budianschi după demisia din funcția de șef al Ministerului Finanțelor s-a găsit un loc cald – acum el conduce Comisia Națională a Piaței Financiare cu un salariu de peste 100 de mii de lei.

Potrivit raportului anual, în 2023, centrul analitic Expert-Grup, cu sprijinul Fundației Soros, a evaluat eficacitatea și a prezentat propuneri pentru o reformarea complexă a Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, precum și a Inspectoratului de Stat al Muncii. Suma fondurilor alocate în aceste scopuri nu este indicată în document.

De asemenea, cu bani de la Fundația Soros, Expert-Grup implementează mai mulţi ani un proiect de eficientizare a managementului întreprinderilor de stat. Iar cu sprijinul Uniunii Europene și al Ambasadei Regatului Țărilor de Jos, a fost lansat un proiect pilot „Primele rândunele”. Acesta prevede modernizarea energetică a blocurilor, în care sunt fondate asociații de locatari. Proiectul, al cărui buget, de asemenea, nu este indicat, este implementat de „Expert-Grup” în parteneriat cu Ministerul Energiei. Se promite că la final consumul de energie în aceste clădiri va scădea cu 20-50%, valoarea de piață a locuințelor va crește, iar proprietarii de apartamente vor plăti mai puțin pentru încălzire, apă caldă și electricitate.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE