20.2 C
Chișinău

„Ne propunem să subvenționăm locurile de muncă”. Deputații blocului ”Victorie” au elaborat un proiect de lege pentru a stimula moldovenii să se întoarcă acasă | VIDEO

Blocul ”Victorie” a elaborat un proiect de lege menit să stimuleze revenirea acasă a diasporei moldovenești. Vasile Bolea și Reghina Apostolova, deputați ai grupului parlamentar ”Victorie”, au anunțat, miercuri, într-un briefing, că modificări se propun a fi făcute la Legea privind promovarea ocupării forței de muncă și a asigurărilor de șomaj.

VASILE BOLEA, deputat al grupului parlamentar ”Victorie”: „Noi propunem subvenționarealocurile de muncă pentru cetățenii al cărora activitate în străinătate s-a încheiat. Acest lucru va permite angajatorului să primească stimulente financiare mai bine zis subvenții din partea statului la angajarea cetățenilor noștri care au decis să-și continuă activitatea, să locuiască în țara lor de unde au plecat și au devenit diasporă, în RM. Odată ce angajatorul angajează în serviciu persoane care au venit, revenit de peste hotare, semnând un contract pe o perioadă nederminată, în primiele 12 luni a contractului să primească o subvenție din partea statului în marime de 50% din salariul brut pe care în acordă acestui angajat, iar în următoare 12 luni să primească subvenție de 30% pentru acel angajat din sakariul brut pe care îl primește cu obligativitatea păstrării în al treilea an a acestul loc de muncă și cu obligativitatea de a nu reduce salariul care a fost stabilit inițial”.

Vasile Bolea a menționat că de aceste subvenții pot beneficia cei care activează în sectorul real al economiei. Reghina Apostolova a afirmat la rândul ei că numărul persoanelor apte de muncă din Moldova a scăzut în ultimii ani la 800 de mii și a subliniat importanța de a lua măsuri pentru a preveni migrarea populației. Ea a subliniat în context experiența pozitivă a raionul Orhei de a-și aduce acasă locuitorii plecați peste hotare.

REGHINA APOSTOLOVA, deputat al grupului parlamentar ”Victorie”: „Scopul acestui proiect nu este doar întoarcerea moldovenilor în patria lor, ci și motivația de a rămâne și de a lucra în țară, aducând în economia Republicii Moldova experiența unică acumulată peste hotare. În municipiul Orhei, proiectul de întoarcere a localnicilor este activ din 2015. Sute de concetățeni au revenit în țară și lucrează cu succes în Orhei și în satele din raion. Dacă acest proiect ar fi fost adoptat în Parlament acum cinci ani, sunt convinsă că, dacă în Orhei s-au întors sute de oameni, atunci în întreaga țară s-ar fi întors zeci de mii”.

Potrivit deputaților, proiectul de lege al grupului parlamentar ”Victoriei” a fost înregistrat în Parlament.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE