6.6 C
Chișinău

Victor Parlicov susține achiziția RED Nord și FEE Nord de către autoritățile române. Fost ministru al Economiei: Privatizarea va duce inevitabil la creșterea tarifelor | VIDEO

Ministrul Energiei, Victor Parlicov susține intenția autorităților române de a cumpăra întreprinderile RED Nord și FEE Nord. Precizările au fost făcute după ce premierul român, Marcel Ciolacu a declarat că Bucureștiul este gata să-și extindă sistemul energetic prin procurarea rețelelor de distribuție a energiei electrice din nordul Moldovei. Parlicov a scris pe pagina sa de Facebook că Guvernul pregătește deja cele două companii pentru deetatizare.

”Guvernul este în căutare de investitori strategici pentru cele două întreprinderi și salutăm interesul părții române pentru acestea. România este țară membră a Uniunii Europene, are o experiență avansată în implementarea normelor europene în gestionarea sectorului electroenergetic. Noi deja avem o colaborare strânsă cu România și ne propunem să devenim parte a pieței energetice a Uniunii Europene către 2029, înainte de a deveni stat membru al UE, prin cuplarea piețelor de energie din Republica Moldova și România.” , a scris ministrul Energiei.

Între timp, fostul ministru al Economiei, Octavian Calmîc susține că întreprinderea RED Nord este pasibilă privatizării de prin anii 2007, atunci când s-a votat legea cu privire la deetatizare, dar până în prezent nicio guvernare nu a mers atât de departe pentru a vinde această companie. Dacă și vor fi privatizate RED NORD și FEE Nord, procedura ar putea fi făcută în mai multe feluri cu sau fără respectarea transparenței.

OCTAVIAN CALMÎC, economist: „Totul depinde de procedura de deetatizare care va fi efectuată vizavi de această companie, pentru că vedem că mai multe idei de privatizări au fost lansate în ultimul timp sau de parteneriate publice, care cam stângace s-au primit, cel puțin nu au fost realizate obiectiv. Legislația în domeniul deetatizării presupune mai multe modele de privatizare, pornind de la un proiect investițional sau libera plasare sau prin intermediul bursei. La moment, Guvernul nu a anunțat prin ce metodă ar înstrăina aceste active, cele mai simple proceduri erau prin libera expunere la bursă și atunci oricine care este interesat de această companie va participa într-un mod transparent și la un preț de piață. În cazul în care se urmăresc alte scopuri, desigur că pot fi luate la bază și alte metode de privatizare, cum ar fi proiecte investiționale sau parteneriate publice private”.

Octavian Calmîc a mai atras atenția asupra faptului că ridică semne de întrebare și graba cu care se vrea privatizarea acestor companii. Totodată, spune el, în urma acestui proces ar putea urma majorări ale prețurilor la energie pentru consumatorii finali.

OCTAVIAN CALMÎC, economist: „Inevitabil poate duce la majorarea și revizuirea tarifelor, pentru că în spate va fi program de investiții, recuperarea investițiilor, a cheltuielilor care au avut loc și sigur că, asta în mod eminent, aceste condiții va duce la majorarea tarifelor de distribuție a energiei electrice și într-un final la prețuri a energiei electrice pentru consumatorii din această regiune.)

Ținem să menționăm că, tot mai multe instituții din țara noastră sunt în vizorul României, cum ar fi unele filiale ale băncilor. De asemenea, Gazoductul Iași-Ungheni care interconectează rețelele de gaz din România și Republica Moldova, la fel se află sub aripa României.

Anul trecut, Guvernul României a anunțat despre intenția de a procura și Portul Internațional Giurgiulești, subiect ce a stârnit reacții contradictorii în rândul politicienilor și experților. Întreprinderea „RED-Nord” deservește, în prezent, peste 492 de mii de consumatori din orașul Bălți și 12 raioane din nordul R. Moldova.

În prezent, există trei proiecte de conexiune a sistemului energetic al R. Moldova cu cel al României. Lucrările au demarat deja pentru construcția liniei electrice aeriene Vulcănești – Chișinău. Urmează să fie făcută o interconexiune pe linia Bălți – Suceava, iar în acest an a fost semnat și un memorandum cu USAID privind construcția liniei electrice Strășeni – Gutinaș.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE