25 C
Chișinău

306 milioane de lei pentru alegerile și referendumul din toamnă și mai multe secții de vot deschise peste hotarele țării, nu și în Rusia. Datele oferite de CEC | VIDEO

Republica Moldova va cheltui circa 306 milioane de lei pentru cele două exerciții electorale din 20 octombrie – scrutinul pentru alegerea președintelui țării și referendumul privind integrarea europeană. Anunțul a fost făcut de președintele Comisiei Electorale Centrale, Angela Caraman, în cadrul emisiunii „Realitatea te privește”, de la RLive.

ANGELA CARAMAN, președintele Comisiei Electorale Centrale: „Au fost prevăzute în buget circa 250 de milioane de lei pentru alegerile prezidențiale, pentru ambele scrutine, am făcut această solicitare suplimentară pentru referendum – 37 de milioane de lei și pentru votul prin corespondență – circa 19 milioane de lei”. Deci, bugetul estimat și aprobat este de 306 milioane și ceva”.

Banii, conform Codului electoral, sunt acoperiți din bugetul de stat, iar Legea bugetului a fost deja modificată, în acest sens, a mai precizat Caraman, iar în suma totală intră, inclusiv, indemnizațiile funcționarilor electorali, logistica, cheltuielile pentru buletinele de vot, rechizite, etc.

Peste hotarele țării vor fi deschise cu 59 de secții de vot mai multe în comparație cu alegerile anterioare.

Președintele CEC a precizat că la determinarea numărului de secții, potrivit Codului electoral, se iau în calcul trei criterii:dinamica participării alegătorilor la ultimele trei scrutine, datele Ministerului de Externe privind cetățenii aflați în țările respective și înregistrarea prealabilă a alegătorilor.

ANGELA CARAMAN, președintele Comisiei Electorale Centrale: „Cifrele arată o creștere de cel puțin cu 59 de secții de votare, dacă e să ne uităm dinamica participării alegătorilor în unele țări – mă refer aici la Germania, la Italia, Franța – acolo unde am avut și unde persistă această problemă de insuficiență de secții de votare, de cozi mari, acolo unde am avut și cazuri când s-au epuizat buletinele de vot. Făcând acest calcul matematic, noi am ajuns la o cifră de plus 59 de secții de votare, în raport cu 150 care au fost la ultimul scrutin, deci, deja avem peste 200 de secții de votare”.

În acelați timp, potrivit președintei CEC, numărul exact al cetățenilor moldoveni, care se află în Federația Rusă nu se cunoaște, însă CEC-ul deține informații care atestă că din ce în ce mai puțini concetățeni de-ai noștri stabiliti în Rusia participă la votare.

Potrivit Angelei Caraman, este prematur să se estimeze numărul de secții care va fi deschis în Federația Rusă.

ANGELA CARAMAN, președintele Comisiei Electorale Centrale: „Noi putem să operăm cu cifra care ține de dinamica participării alegătorilor și această cifră, de altfel, pentru Federația Rusă este în descreștere, dacă este să urmărim participarea alegătorilor”.

În același timp, moldovenii care se află pe teritoriul Federației Ruse nu vor avea posibilitatea să-și exercite dreptul constituțional la vot prin corespondență, întrucât Rusia nu a fost inclusă în numărul statelor pe teritoriul cărora va fi testat exercițiul.

Mai mulți cetățeni moldoveni, dar și reprezentanți ai opoziției, și-au exprimat în repetate rânduri, nedumerirea față de decizia autorităților, în pofida faptului că acolo se află un număr impunător de conaționali.

ANGELA CARAMAN, președintele Comisiei Electorale Centrale: „Atunci când s-a propus acel proiect de lege, s-au condus de criteriile Codului de bune practici. În primul rând, distanța mare, dar și Rusia e o țară imensă și acolo tot se parcurge drum lung. – Dar mai vorbim și de servicii poștale sigure”.

Potrivit Președintelui CEC, Hotărârea privind numărul de secții de votare deschise peste hotare va fi luată cu cel puțin 35 de zile până la alegeri. În cadrul procesului electoral din 20 octombrie vor fi implicați peste 22 de mii de funcționari electorali.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE