20.2 C
Chișinău

Andrei Năstase va cere o anchetă internațională pentru licitația din Aeroportul Chișinău: Nu am nicio îndoială că în spatele acestor scheme se află Andrei Spînu | VIDEO

Fostul lider al partidului Platforma DA, Andrei Năstase, a spus că va cere o anchetă internațională pentru licitația din Aeroportul Chișinău, așa cum a făcut în cazul furtului miliardului și laundromatului rusesc. Politicianul a declarat asta în platoul CINEMA 1.

ANDREI NĂSTASE, fostul lider al partidului Platforma D: „Eu am muncit, eu am luptat ca Aeroportul să se ducă înapoi la stat. Am făcut proteste, am avut o mică contribuţie la dosarul care a fost început. Ca acum, după ce a preluat statul Aeroportul, nu-l pot gestiona și au hotărât ei să-l dea la o firmă pe baza unui angajament. O să treacă nişte ani și o să vedeţi cine a făcut angajamentul, îi la cel mai înalt nivel, angajament făcut în afara țării”.

Potrivit lui Năstase, va veni momentul în care, la fel ca în cazul solicitărilor către structurile străine de investigare penală a furtului miliardului sau a dosarului „laundromatul rusesc”, va face o cerere de asistență în cercetarea faptului cum și în interesele cui este astăzi înstrăinat Aeroportul Internațional Chișinău, potrivit lui Năstase.

Fostul lider al Platformei DA nu are nicio îndoială că în spatele acestor scheme se află ministrul Infrastructurii Andrei Spînu, care, potrivit lui, repetă în mare măsură acțiunile lui Vladimir Plahotniuc.

ANDREI NĂSTASE, fostul lider al partidului Platforma DA: „Este inadmisibil ce face această guvernare cu „dominatorul său”, un oligarh în devenire, că nu poţi să-i spui încă oligarh, încă e pe drum. Dar să nu uităm că și Plahotniuc tot așa a fost – a pornit-o de la puţin, de la hoţii mărunte, şi a ajuns întro bună zi să se vrea premier. Nu vi se aseamănă cumva? Că şi ăsta tot vrea să fie premier. Mie da”.

Andrei Spînu nu a comentat deocamdată acuzațiile lui Andrei Năstase, dar anterior a negat toate acuzațiile legate de implicarea sa în scheme și licitația de la Aeroportul Chişinău. Și că ar fi purtat discuții cu reprezentanții companiei franceze Lagardere Travel Retail, în interesul căreia s-ar desfășura tenderul pentru închirierea spațiilor comerciale din aerogară.

Dar într-un interviu acordat în această primăvară pentru UNIMEDIA, Spînu a declarat direct că Lagardere Travel Retail ar putea fi declarată câștigătoarea licitației chiar dacă se va înregistra un singur participant, întrucât, potrivit oficialului, se face tot posibilul pentru „eliminarea grupării infracționale din aeroportul Chișinău.”

La rândul său, actualul lider al Platformei DA, Dinu Plîngău, consideră că situația din jurul licitației de la Aerogară este rezultatul incompetenței și unor interese financiare. În platoul unui post TV acesta a spus că cel mai probabil scandalul a apărut din cauza unei promisiuni politice făcute investitorului.

Amintim că, până acum două tendere pentru închirierea spațiilor de la Aeroport au eșuat, iar al treilea a fost pus pe pauză. Licitațiile au intrat în vizorul procurorilor Anticorupție, care însă, după o perioadă au declarat că nu există temei pentru pornirea unui dosar penal, dar au subliniat că vor monitoriza evenimentele de acolo.

Săptămâna trecuta, Guvernul a aprobat modificări la Legea activelor care nu pot fi supuse privatizării, pentru reluarea licitației de la Aeroport, deşi Curtea Constituțională a declarat anterior neconstituționale amendamentele legislative care prelungesc perioada de închiriere a spațiilor comerciale din aeroport de la 3 la 5 ani. După cum au afirmat oficialii guvernamentali, introducerea acestor modificări în legislație este recomandabilă pentru parteneriatele internaționale.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE