20.2 C
Chișinău

Rețeaua de socializare deținută de Elon Musk riscă să fie amendată de UE cu până la 6% din venitul global anual

Rețeaua de socializare X, care aparține miliardarului american Elon Musk, riscă să fie amendată de UE cu până la 6% din venitul global anual al acesteia. Se întâmplă după ce Comisia Europeană a stabilit, preliminar, că rețeaua de socializare a încălcat Legea privind serviciile digitale. 

Pe 12 iulie, Comisia Europeană a anunțat că rezultatele preliminare ale unei investigații pe care a efectuat-o indică faptul că platforma X a încălcat prevederile Legii privind serviciile digitale (DSA).

Una dintre încălcările menționate de executivul UE se referă la vânzarea bifelor albastre. Inițial, acestea au fost create ca o modalitate de a verifica utilizatori precum oficiali guvernamentali, persoane publice și jurnaliști, în eforturile de a limita dezinformarea, însă după ce Elon Musk a achiziționat X în 2022, a schimbat această politică, permițând utilizatorilor să cumpere bifele.

Comisia Europeană consideră că vânzarea bifelor albastre pe X ar putea duce la înșelarea a milioane de utilizatori. „Deoarece oricine se poate înscrie pentru a obține un astfel de statut „verificat”, acest lucru afectează negativ capacitatea utilizatorilor de a lua decizii libere și în cunoștință de cauză cu privire la autenticitatea conturilor și a conținutului cu care interacționează. Există dovezi ale unor actori rău intenționați care abuzează de „contul verificat„ pentru a înșela utilizatorii”, se arată într-un comunicat publicat de instituție.

X nu a respectat și alte domenii ale DSA, precum interzicerea utilizării unor tehnici înşelătoare folosite pentru a manipula comportamentul utilizatorilor, precum şi transparenţa în ceea ce priveşte publicitatea şi permiterea accesului adecvat la date pentru cercetători.

Comisia Europeană a precizat că X are dreptul să se apere. Însă dacă rezultatele investigației se vor confirma, Comisia Europeană va aplica amenzi rețelei de socializare și va solicita schimbări. Mărimea sancțiunilor s-ar putea ridica până la 6% din venitul global anual al rețelei de socializare.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE