18.9 C
Chișinău

Prețul cu care Moldova a vândut Stadionul Republican Statelor Unite ale Americii, ținut în secret. Acordul de vânzare a terenului de 5,2 hectare a fost aprobat de către cabinetul de miniștri | VIDEO

Prețul cu care Moldova a vândut Stadionul Republican Statelor Unite ale Americii este ținut în secret. Acordul de vânzare a terenului de 5,2 hectare a fost aprobat miercuri de către cabinetul de miniștri și urmează a fi semnat pe parcursul lunii iulie. Potrivit documentului, scopul încheierii tratatului este construirea unei noi Ambasade a SUA în Republica Moldova, ce ar include oficii, spații rezidențiale, depozit, spații de recreere, și pentru orice alt scop destinat sprijinirii activităților diplomatice și consulare ale Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova.

ARTUR MIJA, secretarul de stat al Guvernului: „Prin proiectul prezentat astăzi, asigurăm implementarea modificărilor operate la legea privind transmiterea unui bun imobil. În temeiul celor menționate, rog susținera proiectului.
– Recean: Rog să susținem. Împotrivă, abțineri nu sunt”.

Anterior, ministrul Culturii, Sergiu Prodan, declara că terenul ar putea fi vândut cu aproximativ 18 milioane de dolari, cu trei milioane mai mult decât suma inițială. Acum doi ani, prețul de piață al terenului fostului Stadion Republican varia între 20-45 milioane de euro, conform estimărilor unui expert imobiliar. Acesta a declarat pentru anticorupție.md că acest imobil reprezintă un obiectiv unic ce valorează mult mai mult decât valoarea de piață.

Este o proprietate unică, prețul căreia trebuie evaluat ținânduse cont de mai mulți factori”, susține expertul, care a solicitat anonimatul, subliniind că era bine să se fi luat în calcul părerile mai multor experți.

Amintim că Guvernul a înființat o echipă de negociatori pentru a se ocupa de vânzarea către SUA a fostului Stadion Republican, după ce mai multe încercări de a găsi o companie care să-i evalueze costul terenului au eșuat.

Americanii intenționează să construiască o ambasadă pe locul fostului stadion, dar și să amenajeze zone de recreere accesibile publicului. Valoarea proiectului a fost estimată la 250 de milioane de dolari.

Gestul guvernării PAS de a ceda stadionul a fost criticat de forțele politice de opoziție. Fostul președinte al statului, Igor Dodon, l-a calificat ca fiind o greșeală și a spus că „dacă americanii ne sunt cu adevărat prieteni, să construiască un parc pe acest teren și să-l ofere chișinăuienilor, iar ambasada să o construiască în alt loc”.

Și membrii partidului interzis ”ȘOR” declarau că ”fostul Stadion Republican este un obiectiv de patrimoniu național, care trebuie să rămână în proprietatea statului, nu să fie înstrăinat.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE