21.6 C
Chișinău

Victoria Sanduța cere demisia in corpore a membrilor CSM: Cu 6 voturi a numit un judecător la CC, iar eu cu 6 voturi pro sunt ținută departe de examinarea cauzelor | VIDEO

Judecătoarea Victoria Sanduța cere demisia in corpore a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, ea a făcut referire la hotărârea CSM-ului privind numirea Vioricăi Puica, în funcția de judecător la Curtea Constituțională.

Sanduța a declarat că, în raport cu ea, s-a comis un abuz, atunci când CSM cu mai puțini membri și cu tot atâtea voturi, câte a obținut și ea, adică șase la număr, a numit un judecător la Curtea Constituțională. Sanduța însă, cu șase voturi pro este ținută în continuare departe de examinarea cauzelor, a scris aceasta și a numit sistemul judecătoresc unul capturat.

Acest abuz pe care îl comite CSM în prezent în raport cu mine nu se deosebește cu nimic de interpretarea Curții Constituționale din iunie 2019 care spunea atunci că 3 luni sunt egale cu 90 de zile şi o perioadă de 2 săptămâni am avut 2 Guverne şi 2 Prim-miniştri. Atunci Curtea Constituțională şi-a retras hotărârea prin care a dat o asemenea interpretare şi şi-a dat demisia in corpore – toți judecătorii Curții Constituționale de atunci și-au dat demisia într-o zi. Eu sunt judecător și ar trebui să examinez acum dosare conform legii. Dar printr-un concurs de infracțiuni, mi se îngrădește acest drept. Pentru CSM: Unica ce puteți face este să vă retrageți actul ilegal emis în privința mea, dar asta nu este suficient pentru prejudiciile deja aduse statului sub forma salariului plătit din bugetul public. Demisia in corpore se cere!”, a scris pe Facebook Victoria Sanduța.

În intenția de a obține un comentariu din partea Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la declarațiile judecătoarei, l-am sunat pe membrul CSM, Ion Guzun, însă acesta nu ne-a răspuns la apeluri, sugerându-ne să-i expediem un mesaj.

Până la momentul redactării știrii, nu am primit un răspuns nici la mesaj. Nici pe pagina Consiliului Superior al Magistraturii, deocamdată, nu este publicată o reacție în acest sens.

Amintim că magistrata Victoria Sanduța a fost respinsă de Consiliul Superior al Magistraturii pentru numirea în funcție până la atingerea plafonului de vârstă, urmând a fi propusă președintelui țării, Maia Sandu, pentru eliberarea din funcția de judecător. După aceasta, Sanduța a fost foarte critică în mediul public la adresa guvernării și a reformei sistemului de drept în țara noastră.

La ședința Consiliului din 1 iulie curent, pe lângă întrebări despre integritate, magistratei i-au fost adresate, în repetate rânduri, mai multe întrebări ce vizează activitatea sa pe Facebook. Într-o postare pe Facebook, Sanduța a scris că, în opinia sa, hotărârea pronunțată a fost adoptată cu încălcarea normelor legale în vigoare și că ”reputația este mai importantă decât funcția”.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE