21.6 C
Chișinău

„PAS folosește resurse administrative în scopuri de partid”. Deputatul Vasile Bolea a sesizat din nou CEC privind distribuirea ziarelor despre referendumul pro-european, înainte de începerea perioadei electorale | VIDEO

Deputatul neafiliat Vasile Bolea, membru al blocului „Victorie”, a sesizat din nou Comisia Electorală Centrală în legătură cu distribuirea de către reprezentanții Partidul Acțiune și Solidaritate a ziarelor despre referendumul pro-european înainte de începerea perioadei electorale. Potrivit deputatului, în acest fel, formațiunea politică guvernare folosește resurse administrative în scopuri de partid.

VASILE BOLEA, deputat neafiliat, membru al blocului „Victorie”: „Am adus dovezi că, pe 8 iunie, persoane cu funcții publice, în zi de lucru, precum dl. Baluțel, șeful aparatului președintelui și consilier prezidențial pe politică externă, inclusiv Daniel Vodă, consilier al prim-ministrului pe probleme de mass-media, au mers în zi de lucru și au promovat mesaje pro-referendum și materiale electorale la Comrat, în timpul zilelor de lucru, utilizând resurse administrative. În plus, eu intuiesc că au făcut-o din contul statului mergând acolo cu mașinile de serviciu și utilizând și alte resurse administrative”.

Parlamentarul și-a exprimat speranța că CEC va analiza sesizarea obiectiv pentru a stabili dacă există temei pentru sancționarea PAS în conformitate cu prevederile legale. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, dar și șeful aparatului președintelui, Adrian Baluțel au calificat declarațiile lui Bolea drept nefondate.

DANIEL VODĂ, purtător de cuvânt al Guvernului: „Îi recomandăm să facă o documentare suplimentară, să afle că participarea și organizarea acestui eveniment a fost realizată în zile de wekeend, repaus săptămânal, în afara programului oficial și a fost realizate din resurse proprii fără utilizare niciunei resurse administrative. Prin urmare, este o dezinformare și un fals public lansat fără o documentare prealabilă”.

ADRIAN BALUȚEL, șef al Cabinetului președintei: „Eu cu toată responsabilitatea vă spun că la Comrat am mers ca și persoană fizică, m-am alăturat campaniei pentru referendum în ziua mea liberă, am mers cu mașina mea personală, am vorbit cu oamenii în calitatea mea de cetățean, nu s-a folosit niciun fel de resursă administrativă”.

Am încercat să aflăm de la CEC dacă adresarea lui Bolea a fost înregistrată, dar nici președintele CEC, Angela Caraman și nici vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale, Pavel Postica nu a răspuns la telefon. Nu a răspuns apelurilor noastre nici șefa Direcției comunicare, relații publice și mass-media CEC, Rodica Sîrbu.

Menționăm că, mai mulți reprezentanți PAS, inclusiv premierul Dorin Recean, președintele Parlamentului Igor Grosu merg periodic în localitățile din țară, în contextul referendumului inițiat de președintele Maia Sandu pentru a le vorbi cetățenilor despre plebiscitul privind aderarea la Uniunea Europeană. În timpul întrevederilor, politicienii distribuie inclusiv ziare despre referendumul din toamnă.

Anterior, și Partidul Mișcarea Alternativa Națională s-a plâns Comisiei Electorale Centrale pe faptul că membrii Partidului Acțiune și Solidaritate ar fi distribuit ziare pro-referendum, în care este promovată președinta Maia Sandu.

Acum câteva zile însă, în cadrul unei emisiuni de la Realitatea live, vicepreședintele PAS, Olesea Stamate a respins acuzațiile că partidul de guvernare ar fi dat startul campaniei electorale pentru referendum înainte de termenul stabilit de Codul Electoral. Potrivit Olesei Stamate campania „Pentru Referendum” lansată de PAS este o campanie de informare și de mobilizare a cetățenilor la urne.

Referendumul republican constituțional va fi organizat la 20 octombrie, în aceeași zi cu alegerile prezidențiale. Potrivit CEC, pentru organizarea și desfășurarea plebiscitului vor fi cheltuite peste 37 de milioane de lei, iar pentru alegerile prezidențiale vor fi necesare suplimentar aproape 4 milioane de lei.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE