25 C
Chișinău

Fondul German Marshall: Moldova are în față un proces lung de negocieri dure și exigente, iar dinamica politică din cadrul UE va juca un rol decisiv | VIDEO

Liderii Uniunii Europene demarează „un proces lung” de negocieri „dure și exigente” cu Republica Moldova, notează experții centrului analitic „German Marshall Fund” în articolul intitulat „Moldova și Ucraina se vor confrunta cu un peisaj politic complex, în perioada negocierilor pentru aderare la UE”. În articol se menționează că, de rând cu cele 35 de capitole de negociere care corespund diferitor domenii de politici, rolul decisiv în menținerea impulsului acestui proces sau în încetinirea acestuia, îl va juca dimamica politică din interiorul uniunii europene.

Fondul German Marshall pus la îndoială perspectiva ca Moldova să primească finanțare și beneficii la nivel cu ceilalți membri ai UE.

„Bugetul Uniunii Europene ar trebui reformat înainte de admiterea noilor țări, deoarece este puțin probabil să existe posibilitatea să li se ofere același nivel de finanțare pentru agricultură și politica regională, pe care îl primesc în prezent membrii UE”, se arată în articol.

Experții mai atrag atenția asupra protestelor din întreaga Europă împotriva extinderii uniunii: oamenii o văd ca pe o amenințare pentru producție și economie, în ansamblu.

„Judecând după protestele fermierilor din UE, inclusiv blocarea de către camionerii polonezi a frontierei cu Ucraina, astfel de reforme ar putea fi dificil de pus în aplicare în fața unei opoziții interne puternice în unele state membre”, se spune în material.

De asemenea, ar putea exista și perspectiva ca unele țări să blocheze cererea Moldovei de a adera la bloc: „Procesul de aderare oferă oportunități ample de exercitare a dreptului de veto politic la fiecare etapă: la deschiderea și închiderea fiecărei runde de negocieri, precum și la încheierea negocierilor. Un exemplu, în acest sens, este experiența Macedoniei de Nord, când cererea sa a fost respinsă din cauza vetourilor din partea Bulgariei, Franței și Greciei”, se mai punctează în articol.

„Moldova și Ucraina speră să adere la Uniunea Europeană până în anul 2030, trecând prin toate etapele – de la cererea pentru aderare, până la demararea oficială a negocierilor mai rapid decât decât alte țări care stau în așteptare: Turcia sau Balcanii de Vest, spre exemplu. Însă, în loc să se speculeze cu privire la termenul finalizării negocierilor de aderare, este mult mai important să se concentreze eforturile pe îndeplinirea a zeci de cererințe și reforme concrete, până când în UE se mai păstrează acest impuls politic”, mai scrie în articol.

German Marshall Fund USA este o organizație politică, neafiliată niciunui partid, a cărei misiune este de a promova cooperarea dintre Statele Unite și Europa.

Canal 5 a solicitat un comentariu de la Biroul pentru Integrare Europeană. Reprezentanții serviciului de presă ne-au spus că vor veni ulterior cu o reacție.

Moldova a depus cerere de aderare la uniunea Europeană în data de 3 martie 2022 și a primit statutul de candidat la 23 iunie a aceluiași an. Oficial, negocierile de aderare au început la 25 iunie 2024.

Amintim că, președintele Maia Sandu vorbea despre perspectiva de aderare deja către anul 2030. Cu toate acestea, mai mulți lideri s-au arătat sceptici sceptici cu privire la această perspectivă, lăsând clar să se înțeleagă că drumul Republicii Moldova către Uniunea Europeană ar putea să nu se încheie în 2030, ci va fi mult mai lung.

Astfel, președintele francez Emmanuel Macron, a numit decizua Bruxellesului de a demara negocierile cu Ucraina și Moldova, drept una mai mult politică decât legală: „Suntem foarte departe de extinderea reală a Uniunii Europene”, a declarat Macron.

La rândul său, președintele României, Klaus Iohannis, răspunzând mai devreme la întrebarea cât de realist este ca Republica Moldova să adere la UE până în 2030, a spus că nu este nevoie să ne creăm iluzii inutile în acest sens. Cancelarul austriac Karl Nehammer a declarat că țara sa intenționează să împiedice admiterea accelerată a Moldovei și Ucrainei în comunitatea europeană, iar în această chestiune, Viena este în primul rând de partea Balcanilor de Vest, care așteaptă de mai mult timp decizia de aderare.

În prezent, nouă state au statut oficial de candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană: Republica Moldova, Albania, Macedonia de Nord, Serbia, Turcia, Bosnia și Herțegovina, Georgia, Ucraina și Muntenegru. În același timp, Macedonia de Nord a primit statutul de țară candidată încă din 2005, Muntenegru în 2010, Serbia în 2012 și Albania în 2014, iar perspectivele pentru aderarea lor la Uniunea Europeană sunt încă vagi.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE