18.9 C
Chișinău

„Bașcanul construiește, Sandu distruge!”. La protestul desfășurat la postul vamal din Comrat, oamenii și-au exprimat indignarea față de acțiunile autorităților care, în opinia lor, împiedică construirea parcului de distracții GagauziyaLand | VIDEO

La postul vamal teritorial intern din Comrat a avut loc un protest împotriva autorităților, care, potrivit manifestanţilor, sub diverse pretexte tergiversează vămuirea echipamentelor pentru construirea parcului de odihnă și distracţii gratuite „GagauziyaLand”. Locuitorii regiunii ţineau în mâini pancarte pe care scria: „Ajunge să vă bateți joc de Găgăuzia!”, „Bașcanul construiește, Sandu distruge!”, „Sandu, nu te atinge de visele copiilor!”, „Cerem respect pentru Găgăuzia”.

„Se crează următoarea impresie: cu cât e mai rău pentru popor, cu atât e mai bine pentru guvernarea Moldovei! Care e problema că Găgăuzia va avea propriul parc de distracții? Doar nu este un loc de depozitare a deșeurilor, ci un parc pentru copii”.

Șefa autonomiei Găgăuzie, Evghenia Guțul, a declarat în cadrul protestului că toate obstacolele în construcția „GăgăuziyaLand” sunt create la indicaţia directă a conducerii țării.

EVGHENIA GUŢUL, bașcanul Găgăuziei: „În prezent ei nu construiesc nimic, între timp încearcă să facă totul ca să blocheze, ca al nostru „GagauziyaLand” să nu fie finalizat. Noi apărăm drepturile copiilor noștri! Atracțiile, piscinele și toate echipamentele atașate acestora sunt blocate – totul este blocat. Vom obține dreptate! Nu vă atingeți de oamenii noștri! „GagauziyaLand” nu este doar un loc de odihnă pentru copii, ci și noi locuri de muncă pentru locuitorii noștri. Personalul a fost deja adunat”.

Preşedintele Adunării Populare din Găgăuzia, Dmitri Constantinov, a spus că legile nu funcționează în Moldova, iar autoritățile centrale acționează după bunul lor plac.

DMITRI CONSTANTINOV, președintele Adunării Populare din Găgăuzia: „Echipamentul pentru parc a fost adus de agentul nostru din Găgăuzia. Firma lui este deschisă, toate autoritățile l-au verificat deja și nu au găsit nimic. Dar vama stă și nu sunt răspunsuri. Ei caută şaibe, şuruburi… de ce nu sunt pentru partea stângă etc. Prostii! Dar nimeni nu ne dă un răspuns!”.

Deputatul Adunării Populare Valentin Gaidarji, parlamentarul Alexandr Suhodolschi și reprezentantul Comitetului Executiv al Găgăuziei Ilia Uzun au mers la conducerea postului vamal din Comrat ca să afle din ce cauză este tergiversată vămuirea încărcăturii pentru ” GagauziyaLand” și să ceară verificarea legalității acțiunilor vameșilor. Echipa de filmare nu a fost lăsată să intre.

VALENTIN GAIDARJI, deputatul Adunării Populare din Găgăuzia: „Nu m-am gândit niciodată că Vama va acţiona ca o bâtă. Pentru că în actele prezentate la vamă, noi, importatorii, garantăm că aceste echipamente – pompele – vor fi folosite exclusiv pentru parcul de distracții GagauziyaLand. Asta au confirmat şi exportatorii – partea turcă, cu precizarea că aceste mărfuri nu sunt strategice. Vedem că termenele sunt principial tergiversate artificial”.

ILIA UZUN, prim-vicepreședintele Comitetului Executiv al UTA Găgăuzia: „Am avertizat că, în opinia noastră, ei încalcă legea Republicii Moldova și nu acționează în cadrul legal, ci la solicitarea PAS. Va veni timpul, când vor răspunde pentru asta”.

ALEXANDR SUHODOLSCHI, parlamentar neafiliat: „Acum ne-am adresat verbal. Iată demersul meu parlamentar către Serviciul Vamal ca să ne lămurim în această situație. Sunt sigur că în orice caz vom vămui această marfă. Mă adresez către locuitorii din Găgăuzia și Moldova: să știți că parcul va fi deschis!”.

După negocierile de la Vamă, Suhodolschi a mai declarat că angajații acestui post sunt presaţi și din acest motiv ei insistă că țevile și pompele importate în țară sunt bunuri cu dublă utilizare. Pentru care se aplică un regim special de import și se poate impune o interdicție de import în anumite circumstanțe.

Am încercat să obţinem de la Serviciul Vamal comentarii cu privire la cererile protestatarilor, precum și să aflăm când va fi finalizată inspecția mărfurilor pentru parcul de distracții și care este cauza verificării îndelungate și amănunțite, dar nu am primit răspuns.

Anterior, purtătorul de cuvânt al Serviciului Vamal, Tatiana Șompol, a confirmat pentru Canal 5 informațiile legate de importul de echipamente pentru parcul de distracţii „GagauziyaLand”.

„A fost depusă o declarație de plasare a mărfurilor în regim vamal de import și la moment este examinată conform procedurii legale”, se arată în mesaj.

Am încercat atunci să aflăm şi când anume a sosit echipamentul și care este termenul limită pentru finalizarea acestei proceduri, dar nu am primit răspuns.

Construcția parcului GagauziyaLand a început toamna trecută.

Ideea creării celui mai mare complex de agrement din sudul țării îi aparține politicianului Ilan Șor, iar proiectul este implementat din fonduri extrabugetare. Obiectul urma să fie deschis în 1 iunie. Conducerea Găgăuziei a declarat anterior, în repetate rânduri, că numeroase obstacole create artificial la indicaţia autorităţilor centrale împiedică finalizarea proiectului la timp.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE