18.9 C
Chișinău

„Un dezastru pentru tabăra președintelui”. Dreapta franceză câștigă primul tur al alegerilor parlamentare anticipate din Franța | VIDEO

Dreapta franceză câștigă primul tur al alegerilor parlamentare anticipate. Ministerul francez de Interne a anunțat rezultatele finale ale primului tur al alegerilor pentru Adunarea Națională. Partidul de dreapta „Adunarea Națională, în care rolul cheie îl joacă Marine Le Penn, a acumulat 29,25% din voturi. Pe locul doi se află coaliția de stânga „Noul Front Popular” cu 27,99%. Blocul centrist al președintelui Macron „Împreună pentru republică” obține doar 20,04% din sufragii.

Astfel, potrivit rezultatelor preliminare ale primului tur, Adunarea Națională ar primi 240-270 din cele 577 de locuri în parlament, ceea ce înseamnă o majoritate relativă. Blocul forțelor de stânga poate conta pe 180-200 de locuri parlamentare. Coaliția lui Macron, la rândul ei, a pierdut peste 160 de locuri și poate obține doar între 60 și 90 de locuri.

Scrutinul de duminică s-a desfășurat cu o prezență mare – de 66,7%, de afltel, cea mai mare prezență la vot din ultimii 45 de ani. Rezultatele alegerilor actuale vor determina nu doar raportul de puteri în parlament, ci și viitorul guvern, prim-ministru, politica internă și externă a țării și, eventual, noul președinte. Cei de la Partidul Socialist a calificat rezultatele primului tur drept „o înfrângere grea pentru Macron”.

„Acesta este un dezastru pentru tabăra președintelui”, scrie publicația La Voix du Nord.

Cotidianul economic Les Échos (Lez eco) a apăărut astăzi cu titlul: „Sfârșitul unei epoci”.

Iar săptămânalul Politis a scris despre „ștergerea macronismului”.

„Miza lui Emmanuel Macron pe dizolvarea Adunării Naționale a eșuat. Tabăra președintelui va rămâne fără majoritate. Persoane importante din cadrul formațiunii lui Macron au avut de suferit și ele de pe urma acestei palme politice, pierzând în mai multe circumscripții”, scrie publicația.

Marine Le Penn, unul dintre liderii Adunării Naționale, într-o discuție cu susținătorii săi, a declarat că „democrația și-a spus cuvântul, iar francezii au plasat Adunarea Națională și pe liderii săi pe locul întâi, distrugând efectiv tabăra lui Macron.

„Avem nevoie de o majoritate absolută pentru ca, peste o săptămână, Jordan Bardella să poată fi numit prim-ministru”, a adăugat ea.

Președintele francez, Emmanuel Macron, s-a adresat și elegătorilor. El i-a îndemnat să susțină candidații „republicani și democrați” în scrutinul de duminică viitoare. La rândul său, premierul Gabriel Attal face apel la candidații macroniști care au ocupat locul trei, dar au ajuns în turul doi să se retragă din alegeri, astfel încât alegătorii să voteze candidații de stânga, blocând calea candidaților din partea Adunării Naționale. Liderul stângii, Jean-Luc Mélenchon, (Melanșon) a mai spus că își va retrage candidații în secțiile de votare unde vor candida pe locul al treilea pentru a preveni dispersarea voturilor și venirea dreptei la putere.

În două tururi, pe 30 iunie și 7 iulie, francezii au sarcina să aleagă 577 de deputați care le vor reprezenta interesele în parlamentul țării. După primul tur de scrutin, au avut loc revolte în mai multe orașe franceze. La Paris, câteva mii de susținători ai stângii au organizat un miting în piața Republicii pentru a protesta împotriva ascensiunii extremei drepte. Unii manifestanți au distrus magazine și cafenele și au avut loc câteva confruntări cu poliția.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE