20.2 C
Chișinău

Moldova ar putea cumpăra armament și muniții printr-un sistem centralizat. Vor fi sau nu secretizate de-acum în colo aceste achiziții? | VIDEO

Moldova ar putea cumpăra armament și muniții printr-un sistem centralizat. Despre aceasta se spune într-o hotărâre de guvern, care dacă va fi aprobată, responsabil de achiziție se va face Ministerul Apărării, și mai exact Agenția de Asigurare a Resurselor și Administrarea Patrimoniului, pe care o gestionează. Potrivit ministerului, decizia, care se află în consultări publice, este luată în contextul amplificării riscurilor regionale de securitate și a crizelor existente din ultima perioadă, pentru a reduce risipa de resurse, precum și numărul de contracte încheiate.

De menționat că până în prezent, achizițiile pentru Ministerul Apărării se derulau prin Agenția de Asigurare a Resurselor și Administrarea Patrimoniului. Acestea sunt reflectate pe site-ul achizitii.md.

Am încercat să aflăm de ce era nevoie de achiziție directă și dacă vor fi respectate normele legislative privind necesitatea organizării de licitații și transparența condițiilor acestora sau dacă informațiile despre o astfel de achiziție ar fi secrete?

Am vrut să știm cum era cumpărat până acum armamentul și care este diferența dintre procurarea lui prin intermediul Agenției Achiziții Publice, care face public orice contract, și Agenția gestionată de Minister? Vor fi sau nu secretizate de-acum în colo aceste achiziții? Vor fi sau nu păstrate aceleași condiții de cumpărare, dacă va fi schimbată structura responsabilă de achiziții? Pentru asta am telefonat la Ministerul Apărării, dar și la Agenția Achiziții Publice, numai că până la editarea acestui material nu am primit niciun răspuns.

Ținem să menționăm că de la începutul războiului din Ucraina, Moldova și-a întărit capacitățile militare cu bani europeni, dar și-a crescut propriul buget pentru apărare. Se întâmplă în ciuda statutului său de neutralitate militară. Autorităție își propun ca în câțiva ani, bugetul pentru Apărare să ajungă la 1 la sută din Produsul Intern Brut al țării.

Totodată, reamintim că primul sistem de monitorizare a spațiului aerian al țării a fost achiziționat de Moldova din Franța pentru 14 milioane de euro fără licitație. Mulți experți au numit atunci acest preț semnificativ umflat, având în vedere că echipamentul nu era nou.

Al doilea sistem este, de asemenea, planificat să fie achiziționat din Franța pentru aproximativ 20 de milioane de euro, folosind fonduri alocate de Uniunea Europeană. Dar și în acest caz nu au existat informații despre licitație. Prin aceeași modalitate se preconizează, evident, achiziționarea a aproximativ 20 de radare și a unui sistem de apărare antiaeriană, pentru care, potrivit informațiilor Ministerului Apărării, se vor cheltui câteva miliarde de lei.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE