12.7 C
Chișinău

Moldova a fost întotdeauna o țară pașnică, iar guvernarea ar trebui să cheltuiască bani pentru nevoi sociale. Opinia cetățenilor despre participarea militarilor noștri la exerciții împreună cu militarii români | VIDEO

După ce în ultima perioadă se organizează tot mai des exerciții militare cu rezerviștii Forțelor Armate, precum și după ce a fost modificat Acordul între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind cooperarea militară, modificări adoptate de Parlament săptămâna trecută în primă lectură, și care prevăd participarea militarilor noștri la exerciții împreună cu militarii români, am vrut să aflăm părerea oamenilor despre aceste subiecte.

Astfel, potrivit interlocutorilor noștri, Moldova a fost întotdeauna o țară pașnică, iar acțiunile actuale ale autorităților provoacă o mare îngrijorare în societate. De asemenea, oamenii consideră că guvernarea ar trebui să cheltuiască acești bani pentru nevoi sociale, dar nu pentru a crește bugetul militar.

„- Ca cetățean al Republicii Moldova, consider că asta este cea mai mare prostie. Deoarece, suntem o țară pașnică, noi cu nimeni nu ne dorim război și conflict”.

„- Eu consider că nu trebuie.
-De ce?
-Dar pentru ce avem nevoie de aceste exerciții, pentru ce? Atâția bani vin de la buget pentru toate aceste cheltuieli – la ce bun? Înainte, nu participam, nu concuram, nu alergam niciodată nicăieri și totul era bine… Deci, cred că nu are absolut niciun rost”.

„- Părerea mea e că nu-i corect. Problemele sociale ar trebui să fie în prim plan și preocuparea față de oameni – în primul rând. – Apoi, să ne întrebăm dacă există posibilitate să întreținem ceastă armată sau organizație care ne-ar proteja”.

„- Nu vrem să aibă loc exercițiile armatei românești cu cea moldovenească. – Noi nu avem nevoie de asta, noi nu trebuie să cheltuim banii, noi nu avem nevoie de nimic, pentru că indiferent când de mult noi nu am cumpăra oricum nu vom fi puternici”.

Oamenii cu care am discutat ne-au spus că, exercițiile comune cu forțele armate străine, inclusiv, cu țările NATO, sunt incompatibile cu statutul de neutralitate al țării noastre. Potrivit acestora, autoritățile sporesc cheltuielile pentru nevoile militare pe fondul sărăcirii populației.

„Republica noastră este, conform Constituției, neutră. Și nu ar trebui să existe discuții, nici exerciții pe teritoriul nostru”.

„Nu e ceea ce trebuie – doar cheltuieli. Mai bine dați-le pensionarilor o pensie normală, dar nu toate astea…. Sunt atât de mulți cerșetori, chiar și bunicile stau în fața magazinului și cerșesc”.

Menționăm că, de la începutul acestui an, exercițiile militare și instruirea rezerviștilor Armatei Naționale au devenit mult mai frecvente. Pe site-ul web al Miniisterului Apărării, aproape săptămânal sunt publicate anunțuri privind noi antrenamente, care, potrivit autorităților, se desfășoară în conformitate cu planul de instruire. De asemenea, militarii Armatei Naționale, trupele de carabinieri, unitățile speciale ale MAI și ale și ale Administrației Naționale a Penitenciarel au participat în acest an la mai multe exerciții multinaționale, inclusiv pe teritoriul țării noastre.

La data de 27 iunie, deputații din partidul de guvernământ au adoptat în primă lectură un amendament la Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind cooperarea militară. Documentul prevede instruirea în comun și participarea militarilor din ambele țări la diverse misiuni și operațiuni sub egida Organizației Națiunilor Unite, OSCE, NATO sau Uniunii Europene.

De la începutul războiului din Ucraina, Moldova și-a majorat constant bugetul pentru apărare, care în acest an a ajuns la aproape două miliarde de lei, ceea ce constituie cu 262 de milioane mai mult decât anul trecut.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE