15 C
Chișinău

Guvernul trimite 20 de soldaţi moldoveni în Bosnia şi Herţegovina pentru a participa la operația militară a Uniunii Europene: Tinerii vor face parte din misiunea Armatei Române | VIDEO

Guvernul trimite 20 de soldaţi în Bosnia şi Herţegovina pentru a participa la operația militară a Uniunii Europene. Începând cu 1 octombrie, tinerii vor face parte din misiunea Armatei Române, aceasta, la rândul său, va fi, în componenţa Batalionului Multinațional, care mai cuprinde trupe din Austria, Bulgaria, Ungaria și Turcia.

Contingentul va executa misiuni de menţinere a păcii în zona de responsabilitate, inclusiv securizarea aeroportului din Sarajevo, precum și a depozitelor de armament și muniții de pe teritoriul Bosniei și Herțegovinei. Primul grup de moldoveni va rămâne în Bosnia și Herțegovina timp de un an. Participarea contingentului nostru este prevăzută până când Guvernul va decide retragerea acestuia.

Această misiune militară a Uniunii Europene este responsabilă de supervizarea implementării Acordului de Pace de la Dayton, care a oprit războiul din Bosnia și Herțegovina în anii 90. La operațiune participă 22 de țări, inclusiv cele din afara UE. În total, sunt implicați aproximativ 1.110 de pacificatori.

Săptămâna trecută, deputații PAS au votat în prima lectură amendamentul la Acordul dintre guvernele Republicii Moldova și României privind cooperarea în domeniul militar. Documentul prevede că soldaţii celor două ţări se vor putea pregăti și participa în comun la diferite misiuni și operații, inclusiv în ceea ce privește sprijinul logistic, transportul, serviciile de telefonie și internet, financiar, medical și evacuare în situații de urgență. Deputații din opoziției au criticat inițiativa.

La rândul său, ministrul Apărării Anatolie Nosatîi a remarcat că în 1994 Moldova a semnat Acordul de parteneriat de pace cu NATO, precum și cel de cooperare cu UE și participă la misiuni de consolidare a păcii și securității.

Ministerul Apărării a comunicat pentru Canal 5 că soldații Armatei Naționale participă în prezent la două misiuni de menținere a păcii în cadrul contingentului italian. Din 2014, 41 de militari moldoveni sunt prezenţi la misiunea KFOR din Kosovo, iar din anul trecut – la operațiunea UNIFIL din Liban, unde sunt implicați 32 de soldaţi ai țării noastre.

Ținem să menționăm că de la izbucnirea războiului în Ucraina, Moldova și-a întărit capacitățile militare, prin finanțare de la structurile europene, dar și-a crescut treptat și propriul buget pentru apărare. Anul trecut, majorarea a fost de 650 de milioane de lei, ajungând până la aproximativ un miliard 700 de milioane. Iar anul acesta este de aproape 2 miliarde, cu 262 de milioane mai mult față de anul trecut. Asta în timp ce bugetul pentru educație, spre exemplu, a fost redus cu 524 de milioane față de cel din 2023. Autoritățile își propun să crească finanțarea Armatei gradual, astfel încât până în 2030 bugetul acesteia să ajungă la 1 la sută din

Produsul Intern Brut al țării.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE