13.9 C
Chișinău

Un drum european cu lungimea de 40 de secunde în raionul Telenești. Șoferii sunt revoltați, iar autoritățile deocamdată nu intenționează să îl prelungească | VIDEO

40 de secunde – în acest timp poate fi parcurs drumul european, construit de actuala guvernare la ieșirea din raionul Telenești, care duce spre satul Budăi. Un filmuleț video cu această porțiune de drum a devenit viral pe rețelele de socializare și a stârnit reacții în mediul online. Un bărbat care s-a oprit pe marginea carosabilului s-a arătat mirat și indignat de faptul că reparația drumului nu a fost dusă până la capăt, iar celelalte porțiuni au fost lăsate de izbeliște cu găuri și pietriș. Cel mai interesant este faptul că, la începutul și la sfârșitul acestei porțiuni mici de drum, este instalat câte un panou, pe care scrie „Moldova Europeană 2030”.

Echipa Canal 5 a mers la drumul cu pricina pentru a face un experiment și a vedea dacă într-adevăr distanța parcursă pe drumul european, în timp, este de 40 de secunde. Rezultatul nu s-a lăsat așteptat, iar parcursul nostru a durat 45 de secunde.

Am oprit șoferii care circulau pe drumul de la ieșirea din raionul Telenești pentru a afla care este părerea lor despre un astfel de drum reparat doar pe jumătate.

Conducătorii auto au făcut haz de necaz, inclusiv, pe seama panourilor cu mențiunea „Drum European”. Unii dintre șoferi s-au indignat de faptul că autoritățile construiesc drumuri de milioane de euro și nu duc lucrul până la capăt.

„Eu nu înțeleg de ce fac bucățele, bucățele? Europa, Europa. Fă un drum să fie până la urmă. Bucățelele celea, acolo e Europa, dar aici ce-i, Moldova?”.

„Ce să cred? Drumul e frumos făcut, dar măcar de-ar fi făcut până la capăt, nu numai o bucățică. Oare îl începi, ori nu-l mântui și gata. Au făcut o bucățică și gata, dar restul, mai departe cum? Uitați-vă, borți. Cine plătește toată asigurarea? Noi le achităm la vreme, dacă nu le plătim, amendă. Dar pe urmă?”.

„De ce nu l-au terminat până în deal măcar? După bucățica asta e rău drumul tare. – În general, pe drumurile din țară cum se circulă? Cam rău, plătim asigurări, dar drumul e la zero. Iată, pe alocuri fac numai o bucățică și restul tot numai găuri”.

„Se circulă cu ochii în lacrimi și eu cred că ar trebui să fie construit măcar traseul acesta, chiar și până la drumul de beton, acolo ar trebui să fie construit”.

Șoferii mai spun că din cauza drumurilor rele, sunt nevoiți să scoată din buzunar mii de lei pentru reparația automobilelor.

„Foarte rele, foarte rele. Lasă de dorit foarte tare. Care parcurs european, dacă noi avem așa drumuri?
– Și automobilele se strică, cam cât cheltuiți pentru reparație?
– Chiar ieri 5000 s-au dus.
– Eu la mașina mea am cheltuit 10 mii doar pe partea tehnică ceea ce, din cauza drumurilor, s-a deteriorat. Să fie terminate măcar, dar nu pe bucăți cum se construiește la noi”.

„- Greu se circulă, mașinile se strică?
– Da, alaltăieri am băgat 12 mii într-o mașină. Tot se strică…”.

„În general, în raionul Telenești, Călărași, aici în centru e dezastru. Dacă ar fi investite toate impozitele pe care le plătim noi! Eu plătesc aproape 4000 de lei impozite, asigurare. În orice caz, aproape 3000 de lei – numai impozitele pentru drum, dacă s-ar duce toți banii aceștia în Fondul Rutier, cred că s-ar mișca treaba mai bine”.

Am mers în satul Budăi, din raionul Telenești pentru a afla dacă primarul din localitate cunoaște despre construcția drumului și din ce cauză nu a fost finalizat. Victor Dragan ne-a povestit că, acum trei ani, în acea zonă au avut loc alunecări de teren, iar din această cauza autoritățile au fost nevoite să asfalteze de urgență drumul. Dar, s-a întâmplat asta abia acum, după ce au trecut trei ani de la alunecări. Primarul ne-a mai spus că nu cunoaște câți bani s-au alocat pentru lucrări, însă drumul s-ar afla în gestiunea Administrației de Stat a Drumurilor.

VICTOR DRAGAN, primarul satului Budăi, raionul Telenești: „Au fost mai multe companii care s-au apucat de lucru, însă porțiune asta a fost finalizată anul acesta. S-a finalizat puțin, însă totuși scurt kilometraj să spunem. Finanțele din Administrația de Stat a fost finanțat. Compania asta, din anul acesta care a lucrat la drumul ista, a lucrat bine. Ne place, dar vrem mai mult. Drumul ista pe care îl vedeți în afară de acest a nou pus, în anul 1991 s-a făcut și nu s-a finalizat, așa după stația de alimentare cu petrol, ați văzut în partea asta, mai departe este pietriș. S-a terminat „soiuzul” și s-a terminat și drumul. Încolo, avem până la drumul cela de beton, opt kilometri și e tare rău, și în fiecare an se repară, dar ploile, vedeți că la noi sunt povârnișuri și ploile spală și se duce”.

Am sunat și la Consiliul Raional Telenești ca să aflăm exact în gestiunea cu-i se află drumul și cine a alocat bani pentru construcția acestuia. Vicepeședintele raionului, responsabil pe domeniul economic, Alexei Vrăjitoru ne-a comunicat că porțiunea de drum ce duce spre satul Budăi a fost dată în exploatare de Administrația de Stat a Drumurilor, iar suma cheltuită pentru reparație s-ar ridica la aproximativ de nouă milioane de lei.

ALEXEI VRĂJITORU, vicepreședintele raionului Telenești: „În anul 2016, segmentul de drum de 500 de metri, recent reparat, a fost supus alunecărilor de teren prezentând un pericol real pentru participanții la trafic. Construcția acestui segment de drum avariat a fost în strictă conformitate cu proiectul tehnic și cu toate cerințele expertizate. Astfel, doresc să menționez că drumul respectiv este în gestiunea Administrației de Stat a Drumurilor, deși intervenția de a-l repara era strict obligatorie din cauza degradării în urma alunecărilor de teren”.

Am sunat și la Administrația de Stat a Drumurilor pentru a afla de ce a fost construită doar o porțiune atât de mică de drum și cât au costat lucrările de reparare. Reprezentanții serviciului de presă ne-au spus că este vorba despre drumul G64 R6 Bănești – Telenești – Budăi – M5, iar lungimea sectorului de drum reconstruit este de 520 m, reparația „a apărut din necesitatea urgentă de asigurare a stabilității terasamentelor, care erau supuse alunecărilor de teren, cu asigurarea circulației rutiere”, însă construcția întregului drum nu a fost planificată și nici nu se regăsește în planificările de reparație capitală pentru anii 2025-2027. Sursa de finanțare a lucrărilor pentru cei 500 de metri de drum a fost din fondul rutier. Mijloacele au fost alocate anul trecut, în sumă de peste 16 milioane de lei.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE