25 C
Chișinău

Trei gimnazii și două școli-grădinițe din raionul Sîngerei vor fi închise: „Mă doare, pentru că ne spune Maia Sandu că veniți acasă, dar la ce să vină? Școlile le închide, moare satul” | VIDEO

Trei gimnazii și două școli-grădinițe din raionul Sîngerei vor fi închise. Potrivit postului local de televiziune TV-Nord, consilierii raionali, cu 18 voturi pro și 12 împotrivă au hotărât să lichideze aceste instituții de învățământ din cauza numărului mic de elevi și profesori, dar și pentru că nu ar exista condițiilor care să corespundă necesităților.

CRISTIAN CAINARIAN, președintele raionului Sîngerei: „Este un deficit acut de cadre, un profesor predă la mai multe discipline, baza tehnico-materială este foarte slab dotată”.

Directoarea gimnaziului din Petrovca, vizată de decizie, spune că școala pe care o conduce are tot ce-i trebuie pentru a putea activa. Principala problemă este numărul mic de copii cauzat de procesul de migrație, care nu încetează, adaugă ea.

NATALIA CHIFIRIUC, director, gimnaziul “Mihai Dolgan”: „Noi avem o școală foarte dotată, reparată. E clar că au fost investiții străine. Le mulțumim pe calea aceasta foarte mult, pentru că, câțiva ani în urmă, riscam să fim la fel închiși pentru că nu aveam condiții bune. Am căutat, am bătut pe la uși, să facem aceste condiții și prognoza arăta un număr mai mare, că trebuia acum să avem un număr de 70-80 de copii, dar din cauza situației economice din țară, migrarea…”.

Profesorii și părinții se tem însă că odată cu închiderea școlii va înceta să existe și satul.

„Am reacționat destul de trist, destul de dur. Activând în calitate de profesor, pierdem locul de muncă. Având școală în sat, nu avem posibilitatea să zic așa să lăsăm totul baltă și școală, și casă, și să pleci în alt sat, care nu prea cred că vom fi primiți așa cum ar trebui. Sau, dacă vom fi primiți, iarăși nu va fi suficient timpul și orele acordate în altă instituție”.

„Ca bunică, la fel mă doare, pentru că ne spune Maia Sandu că veniți acasă, dar la ce să vină? Școlile le închide. Uitațivă câte cheltuieli aici au mers. Ne doare inima, pentru că se închide așa o clădire. E de plâns. Dacă se închide școala, moare satul. Părinții toți nu sunt de acord cu ducerea asta în astă parte, pentru că nu sunt de acord. Șoseaua nu e făcută, în primul rând, dar nici transport nu au. Cum au să alerge părinții atâția kilometri?”.

„Școala este un centru cultural, educațional, o amintire frumoasă, o copilărie, o viață. O instituție școlară într-un sat este inima satului. Dacă inima se oprește, se oprește practic toată viața în sat. Asta e o tragedie”.

Reprezentanții fracțiunii PSRM, prezenți la ședința consiliului, au declarat că numărul mic de copii nu trebuie să fie un motiv pentru lichidarea unei școli.

CAROLINA CUZNEȚOVA, consilier raional: „Știți cum, se închide școala în sat, moare satul, în primul rând. În al doilea rând, înțeleg că acuma fost menționat că nu sunt condiții, că nu sunt copii, știți că sunt alte țări unde pentru un copil lucrează școala și vin toți profesorii predau la copil. Haideți azi închidem 5 școli, nu este exclus că peste un an se vor închide altele 5 și tot așa noi o să dispărem ca țară”.

Jurnaliștii de la MEGA TV au încercat să discute cu primarul comunei Copăceni, localitate în care ar urma să studieze elevii din Petrovca.

VITALIE GOJINEVSCHI, primar comuna Copăceni: „Eu comentarii nu ofer.
– În contextul școlilor care se vor închide.
– Nu dau nimic eu. Mă scuzați, dar nu vă dau. Câte televiziuni au fost – eu pe toți i-am refuzat. Dar de ce ne refuzați?
– Așa, așa, mă scuzați
– nu”.

Printre instituțiile din Sîngerei, care vor fi lichidate, se numără școala din comuna Alexăndreni, instituția din comuna Grigorăuca, cea din satul Bobletici și școala din satul Alexeuca.

Amintim că pe lângă gimnazii, Ministerul Educației închide colegii, școli profesionale și universități. Un proiect al Ministerului Educației, care urmează să fie supus consultărilor publice, prevede reorganizarea mai multor instituții de învățământ tehnic și fuzionarea lor cu unele colegii din țară. Este vorba de șase școli profesionale și două colegii. Până la absolvire, elevii își vor face studiile în sediile existente, iar profesorii care rămân fără loc de muncă vor primi indemnizații. Totodată, de la începutul anului trecut, Ministerul Educației a reorganizat câteva instituții de învățământ superior, chiar dacă reforma a stârnit nemulțumiri și proteste în rândul rectorilor. Un alt proiect al Ministerului prevede trecerea copiilor din gimnazii cu un număr mai mic de 50 de copii la cele 35 de școli modele pe care vrea să le creeze. Potrivit unui proiect de lege, Ministerul Educației va oferi 1000 de lei per elev părinților care vor accepta să își dea copiii la școli mai mari.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE