14.4 C
Chișinău

Protest la Comrat împotriva acțiunilor guvernării, care amână vămuirea echipamentelor necesare pentru finalizarea construcției parcului „GagauziyaLand”. Guțul: „Noi facem acest lucru pentru copii, totul se face pentru oameni” | VIDEO

La Comrat a avut loc un miting de protest împotriva acțiunilor guvernării, sub diverse pretexte, amână vămuirea echipamentelor necesare pentru finalizarea construcției parcului de agrement și distracție „GagauziyaLand”.

Polițiștii nu au permis organizarea mitingului de protest în fața Postului Vamal din Comrat și au vrut să retragă echipamentele de sunet, pe numele organizatorilor acțiunii a fost întocmit un proces verbal.

Deputatul Adunării Populare, Valentin Gaidarji, le-a spus protestatarilor că a fost urmărit, după ce compania sa a importat echipamente pentru GagauziyaLand.

VALENTIN GAIDARJI, deputat în Adunarea Populară: „Compania mea importă mărfuri similare în Moldova pe parcursul a 15 ani. Fără probleme. Dar când a ajuns mașina, în data de 14 și când au aflat că această marfă e pentru „GagauziyaLand”, au început problemele. Au început controalele fiscale, iar pe mine mă urmăreau peste tot”.

Potrivit lui Valentin Gaidarji, marfa obișnuită, care anterior era supusă procedurilor standard, de această dată a fost plasată în așa-numitul coridor roșu, care implică inspecția manuală și asta durează până acum.

Bașcanul autonomiei Găgăuze, Evgenia Guțul, a făcut apel la șefii și angajații organelor de control să nu urmeze instrucțiunile de sus, ajutând astfel autoritățile centrale, care fac totul pentru a bloca proiectele din Găgăuzia, implementate din surse extrabugetare și să dea posibilitatea de a finaliza construcția parcului de distracții promis copiilor și părinților.

EVGHENIA GUȚUL: „Noi facem acest lucru pentru copii, totul se face pentru oameni. „GagauziyaLand” este un proiect, care va permite tinerilor noștri, locuitorilor din Autonomia Găgăuză să beneficieze de locuri de muncă, încetați să urmați indicațiile Maiei Sandu și ale lui Recean! Cunoaștem foarte bine cu mâna cui au fost blocate aceste lucrări”.

Bașcanul a mai declarat că, în ciuda obstacolelor, proiectul va fi finalizat. La rândul său, activistul civic Mihail Vlah a subliniat că reprezentanții Guvernului nu iau în considerare părerea locuitorilor autonomiei care își doresc construcția parcului „GagauziyaLand”.

MIHAIL VLAH: „GagauziyaLand-Tărâmul de vis” este proiectul pe care l-a inițiat bașcanul și echipa sa. Și, de fapt, ar fi trebuit să fie deschis demult, la 1 iunie. Dar știm cu toții cum unii oficiali, la instrucțiunile Maiei Sandu și ale Partidul PAS – toate structurile, toate subdiviziunile – de supraveghere tehnică, inspecție fiscală, ecologie și multe alte structuri au blocat lucrul. Dar nici nu ne-am putut imagina că și vama va participa la acest spectacol”.

Deputații Adunării Populare a Găgăuziei Alexandr Dulgher și Valentin Gaidarji au încercat să afle de la conducerea postului vamal din Comrat din ce cauză a fort reținută marfa pentru „GagauziyaLand”, însă la ușă li s-a spus că nu pot intra în clădire fără invitație. Paznicul a spus că dacă îi lasă pe deputați să treacă, ar putea fi concediat.

După aceasta, paznicul a închis ușa. Am contactat Serviciul Vamal pentru comentarii cu privire la cererințele protestatarilor, dar nu am primit răspuns până la momentul publicării acestui material.

Anterior, secretarul de presă al Serviciului Vamal, Tatiana Șompol, a confirmat pentru Canal 5 informațiile legate de importul de echipamente pentru parcul GagauziyaLand.”

Cu referire la întrebarea adresată, Vă comunicăm că, a fost depusă o declarație de plasare a mărfurilor în regim vamal de import și la moment este examinată conform procedurii legale”.

Nu am primit însă vreun răspuns la întrebările noastre de precizare – cu privire la momentul sosirii echipamentului și care estet termenul limită pentru finalizarea procedurii de verificare.

Construcția parcului GagauziyaLand a început toamna trecută.

Ideea deschiderii celui mai mare complex de agrement din sudul țării îi aparține politicianului Ilan Șor, iar proiectul este implementat din fonduri extrabugetare. Deschiderea parcului a fost programată pentru data de 1 iunie a acestui an. Conducerea Găgăuziei a declarat anterior, în repetate rânduri, că numeroase obstacole stau în calea finalizării proiectului la timp. Mai întâi s-a tărăgănat eliberarea avizelor, apoi s-au început verificări interminabile ale diverselor organe de control. În luna mai, locuitorii din Kongaz au organizat un miting de protest, în cadrul căruia au cerut Chișinăului să nu se amestece în construcția parcului.

Anterior, secretarul de presă al fracțiunii parlamentare PAS, Adriana Vlas, a respins acuzațiile de orice imixtiune din partea autorităților centrale și a subliniat că legislația construcțiilor trebuie respectată de absolut toată lumea.

Liderii autonomiei spun că noul parc de distracții promite să fie o adevărată perlă a sudului Moldovei și una dintre principalele sale atracții, unde, ca și în Orheiland, toate distracțiile vor fi gratuite.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE