6.6 C
Chișinău

Persoanele publice care primesc cadouri de peste 5 mii de euro ar putea fi obligați să indice în declarația de avere numele persoanelor de la care provin respectivele atenții | VIDEO

Persoanele publice care, la zile de naștere sau aniversări, vor primi cadouri ce, cumulate, vor depăși suma de 5000 de euro, vor trebui să indice în declarația de avere și interese numele persoanelor de la care provin respectivele atenții. Despre asta a declarat premierul Dorin Recean în cadrul ședinței de Guvern de miercuri. Inițiativa vine după ce ministrul Justiției, Veronica MihailovMoraru a propus spre aprobare proiectul de lege cu privire la avizul generalizat ce vizează declararea averii și a intereselor personale.

DORIN RECEAN, prim-ministrul Republicii Moldova: „Vreau să am o solicitare, să pregătim o inițiativă din partea Ministerului Justiției, a Guvernului prin care noi să impunem declararea a persoanelor care fac cadouri și astăzi ne limităm doar la zilele de naștere și aniversări pentru că iată că avem deja și în presă procurori, judecători, conducerea partidelor politicile care declară așa numitele evenimente de familie”.

Ministrul Justiției a explicat care ar fi necesitatea unui astfel de act normativ.

VERONICA MIHALOV-MORARU, ministrul Justiției: „Proiectul își propune să fortifice rolul Inspectoratului de Integritate prin acordarea unei pârghii suplimentare pentru un control mai eficient a averilor și a intereselor personale, acest lucru fiind necesar, deoarece unele acțiuni de control al averilor și intereselor personale pornite de către autoritate nu au finalitate și nu produc rezultatele vizibile a acțiunii sau a tergiversării examinării dosarelor persoanelor cu funcții publice”.

În forma sa inițială, legea spunea că nu sunt supuse declarării cadourile cu o valoare mai mică de 10 salarii medii pe economie, circa 140 mii lei, primite de la membrii familiei.

Potrivit noii formulări, „nu sunt supuse declarării cadourile primite nu doar de subiectul declarării, dar și de către membrul său de familie, concubin/concubină de la părinți, părinții soțului/soției, frați, surori sau copii majori, dacă valoarea cumulată a cadourilor primite de fiecare pe parcursul unui an nu depășește 10 salarii medii pe economie”.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE