20.2 C
Chișinău

„O încercare de a descuraja sau de a distruge inamicul intern. Și acest dușman pentru actuala putere este opoziția”. Experți, despre instituirea consiliilor teritoriale antiteroriste | VIDEO

În cazul unor crize teroriste sau amenințări, în raioanele din Republica Moldova vor fi instituite consilii teritoriale antiteroriste. Un regulament de funcționare a acestor structuri a fost aprobat de Guvern, în ședința din 26 iunie. Aceste structuri vor fi înființate până la momentul în care instituțiile de forță responsabile vor iniția operațiuni speciale și vor fi subordonate Serviciului de Informații și Securitate.

Din componența acestor structuri vor face parte: șeful subunității teritoriale a Serviciului, președintele raionului, după caz, primarul municipiului Bălți sau guvernatorul Unității Teritoriale Autonome Găgăuzia, conducătorul subdiviziunii teritoriale a Inspectoratului General de Poliție, conducătorul subdiviziunii din teritoriu a IGSU, vicepreședintele raionului sau alte persoane, în funcție de decizia președintelui Consiliului.

„Acest consiliu urmează să intervină în cazul apariției unei crize teroriste unei unități administrativ-teritoriale, Cu excepția mun. Chișinău, până la inițierea propriu-zise a operațiunii antiteroriste”.

Între timp, potrivit unor experți – avocați și politologi, adevăratele obiective ale autorităților în cazul consiliilor antiteroriste nu sunt cele care au fost anunțate anterior.

Avocatul Alexandru Kuznețov, comentând această inițiativă pentru Canal 5, a precizat că, în Moldova, nu există amenințare teroristă.

ALEXANDRU CUZNEȚOV, avocat: „Ei vor să creeze artificial, în societate, opinia, precum că în țara noastră sunt teroriști – asta în primul rând. În al doilea: trebuie să luptăm cu teroriștii care se opun suveranității și independenței Republicii Moldova. Dar în realitate nu avem nicio amenințare de acest fel”.

La rândul său, politologul Corneliu Ciurea susține că Guvernul își creează astfel oportunitatea de a-și elimina mai ușor adversarii, folosindu-se de ideea, precum că se poartă un război hibrid împotriva Moldovei și că încercările de destabilizare sunt vizibile, dar fără a oferi dovezi.

CORNELIU CIUREA, politolog: „Pornind de la această idee principală, statul încearcă să-și consolideze mijloacele de represiune, aparent, pentru a crea posibilitatea desfășurării cât mai eficiente a acțiunilor antiteroriste. Dar, în realitate, aceasta, desigur, este o încercare de a descuraja sau de a distruge inamicul intern. Și acest dușman pentru actuala putere este opoziția. […] Puterea, cu ajutorul acestor consilii, vrea pur și simplu să legitimeze și să creeze, prin lege, oportunitatea de a-și elimina legal adversarii”.

Reprezentanții guvernării nu au venit, deocamdată, cu o reacție la declarațiile expuse de experți.

Potrivit proiectului aprobat de membrii Guvernului, aceste consilii vor avea misiunea de a acumula și de a evalua informațiile privind situația creată, vor determina riscurile, caracterul și consecințele crizei teroriste, vor organiza acțiunile de informare și evacuare a populației, vor coordona procesul de asistență medicală urgentă, iar, la necesitate, vor organiza procesul de negociere cu teroriștii. Aceștia vor mai avea împuterniciri de asigurarea a urmăririi și reținerii persoanelor suspectate de acțiuni diversionist-teroriste.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE