6.6 C
Chișinău

„Nu aveți nimic nici bărbătește, nici omnește”. În Parlament s-a cerut sancționarea deputatului Oazu Nantoi, care i-a insultat pe membrii renumitului ansamblu de dans „Joc” | VIDEO

Deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Grigore Novac a cerut sancționarea deputatului PAS, Oazu Nantoi, care i-a insultat pe membrii renumitului ansamblu de dans „Joc”. Deputatul PAS a spus de la tribuna parlamentului că „moldovencele frumoase” ar putea „deservi soldați ruși în bordeluri.

GRIGORE NOVAC, deputat BCS: „Deputatul fracțiunii PAS, Oazu Nantoi a ieșit cu un discurs în care a comparat dansatoarele acestui ansamblu cu prostituatele din bordeluri. Propunerea mea domnule președinte este ca să completăm ordinea de zi cu stabilirea sancțiunii pentru încălcarea de către deputatul Oazu Nantoi a prevederilor din articolul 132 din regulamentul Parlamentului cu interzicerea participării la ședințele Parlamentului pe durata a cinci ședințe”.

Novac a îndemnat Partidul Acțiune și Solidaritate să susțină inițiativa. Amintim că anterior, din numele Platformei femeilor din Parlament, Legislativului, Doina Gherman, l-a chemat pe Nantoi să prezinte scuze pentru afirmațiile sale.

Cu toate acestea, acum, Gherman l-a invitat pe Nantoi la tribuna Legislativului, doar pentru a explica sensul mesajului său.

DOINA GHERMAN, vicepreședinte al Parlamentului, deputat PAS: „O să-l rugăm pe domnul deputat Nantoi să-și clarifice declarațiile și să vină cu precizările de rigoare”.

Oazu Nantoi așa și nu a prezentat scuze după afirmațiile lansate, dar a declarat că mesajul său ar fi fost distorsionat.

OAZU NANTOI, deputat PAS: „După ce au apărut comentarii privind declarațiile mele, în care Ansamblul „Joc” nu a fost vizat, voi cita pe poetul rus Nikolae Nekrasov: „Поэтом можешь ты не быть, ногражданиномбыть обязан”. Probabil asta se referă și la sportivi și la „танцоры” – Pot să-mi cer scuze în fața cetățenilor Republicii Moldova care nu au citit declarația mea integral și au înțeles ceva tendențios. Noi, cetățenii Republicii Moldova nu vom accepta să fim turmă manipulată, intimidată. Noi, la 20 octombrie, vom face un pas decisiv spre pace, libertate și stabilitate. Toți la referendum!”.

În timpul discursului lui Nantoi, în sala de ședințe au apărut două pancarte cu mesajele: „Oazu Nantoi e rușinea națională”, „Cerem stimă fașă de femei”. Mesajul deputatului PAS la nemulțumit pe Grigore Novac și l-a numit pe Nantoi ”deplasat și nesimțit”.

GRIGORE NOVAC, deputat BCS: „Ce treabă are ofensa adusă doamnelor din RM, doamnelor din ansamblul Joc cu tot ceea ce se întâmplă pe globul pământesc? În primul rând, el e o ofensă și pentru formațiunea dvs. Iese de două ori la tribună și practic de două ori același lucru repetă. Domnule Nantoi, să știți că ați cere scuze este ceva omenesc, mai ales de la niște femei și este și bărbătește, nu este nimic înjositor, dar cum ați dovedit dvs. nu aveți nimic nici bărbătește, nici omnește. Sunteți total deplasat și un nesimțit și aș vrea să vă spun un lucru: când vă vor întâlni pe drum femeile noastre, să vă spună în față exact ceea ce simt ele”.

Oazu Nantoi nu a răspuns acuzațiilor lui Novac. Ulterior, președintele Parlamentului a declarat că solicitarea de sancționare a Blocului Comuniștilor și Socialiștilot urmează să fie examinată de membrii Comisiei parlamentare pentru juridică, numiri și imunități.

Amintim că, deputatul PAS, Oazu Nantoi, a spus de la tribuna Parlamentului că în condițiile „lumii ruse” din Moldova, frumoasele moldovence vor avea o perspectivă strălucitoare – pentru ruble vor deservi soldații eliberatori ruși în bordeluri”. Afirmațiile jignitoare vin după ce câțiva dansatori de la ansamblul „JOC” au participat la un eveniment internațional din Sankt Petersburg la care au fost prezenți și reprezentanți ai Blocului „Victorie”.

Declarațiile lui Nantoi au fost condamnate de mai mulți politicieni, iar unii dintre ei au cerut sancționarea parlamentarului. Abia după patru zile de la incident, sub presiunea deputaților socialiști, vicepreședintele Legislativului și deputat PAS, Doina Gherman, a declarat că la următoarea ședință a Platformei Femeilor Deputate va cere lui Oazu Nantoi să ceară scuze pentru afirmațiile făcute.

Deputatul PAS, Olesea Stamate a spus că demnitarii ar trebui să transmită mesaje de unitate, nu mesaje care dezbină. Partidul Acțiune și Solidaritate nici până acum nu a exprimat o poziție oficială la acest subiect.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE