12.7 C
Chișinău

Guvernul a aprobat înăsprirea controlului asupra informațiilor de pe Internet. Ce site-uri, pagini web și canale de Telegram ar urma să fie blocate | VIDEO

Cabinetul de miniștri a aprobat înăsprirea controlului asupra informațiilor de pe Internet. Potrivit propunerii de modificare, paginile web, site-urile, canalele Telegram sau orice altă sursă de conținut online care conține informații destinate și utilizate pentru pregătirea sau comiterea de infracțiuni vor fi blocate de către Serviciul de Informații și Securitate și Ministerul Afacerilor Interne.

În nota explicativă se precizează că vor fi blocate resursele de internet presupuse pentru răspândirea de informații personale și confidențiale.

DANIELA MISAIL-NICHITIN, secretar de stat al MAI: „Prevederile proiectului stabilesc prin ordinul conducătorului subdiviziunii specializate în prevenirea și combaterea criminalității informatice se poate dispune – sistarea accesului la pagini web folosind metode și mijloace tehnice din posesie, accesul din propriu sistem informatic la paginile web ce conțin informații destinate și utilizate pentru pregătirea și comiterea infracțiunilor”.

Acum, acest document urmează să fie examinat în Parlament.

Potrivit proiectului de lege, accesul la site-uri și pagini web va fi suspendat în cazul în care se stabilește că, prin intermediul acestora, infractorii intenționează să determine potențialele victime să furnizeze anumite date în scopul obținerii de beneficii materiale, în cazul în care acestea difuzează și transmit, utilizează și stochează imagini sau alte date cu unul sau mai mulți copii implicați în activități sexuale explicite, reale sau simulate sau în discuții online care promovează pedofilia.

În plus, site-urile web vor fi blocate și închise dacă prin intermediul lor sunt distribuite programe virusate, dacă sunt utilizate pentru a comite infracțiuni, în special infracțiuni privind informațiile și comunicațiile electronice, sau dacă sunt comercializate și promovate substanțe ilegale prin intermediul canalelor social media.

Proiectul de lege vizează reglementarea și ajustarea procedurii de încetare a accesului la conținutul web cu caracter penal și a procedurii de păstrare a datelor informatice, prevăzută în Convenția privind criminalitatea informatică. Documentul menționează că suspendarea accesului la o pagină web poate fi de o lună, iar această perioadă poate fi prelungită, dar nu mai mult de 90 de zile.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE