21.6 C
Chișinău

Dmitrii Constantinov: Echipamentele pentru parcul de distracții GagauziaLand din Congaz este reținut intenționat în vamă pentru a împiedica construcția obiectivului. Ce spun autoritățile | VIDEO

Echipamentele pentru parcul de distracții GagauziaLand din Congaz este reținut intenționat în vamă pentru a împiedica construcția obiectivului. De această părere este președintele Adunării Populare a Găgăuziei, Dmitrii Constantinov, care și-a spus opinia în cadrul unui interviu televizat.

DMITRII CONSTANTINOV, președintele Adunării Populare a Găgăuziei: „Autoritățile fac tot posibilul ca lucrările de construcție să nu decurgă cum trebuie. Avem nenumărate controale. De exemplu, acum, deja de o săptămână, în vamă stau utilajele. Nu le vămuiesc caută fiecare șurub, caută fel de fel de variante. Deja ne-au dat de înțeles că peste trei sau chiar peste patru luni îl vor vămuit.
– Credeți că procedurile se tărăgănează intenționat?
– Altfel, pentru ce se face? Este vama, a ajuns marfa, l-ai vămuit și lasă-l să plece. Dar ei întreabă la ce va fi folosit acest șurubelnița său celălalt… Dar ce ar trebui să-i intereseze asta? Eu am primit marfa. Dacă, spre exemplu, cineva importă făină, îl întreabă la vamă ce fel de pâine sau chiflă va coace? Se vede clar că e o indicație de sus!”.

Și activistul civic din autonomie Mihail Vlah și-a exprimat revolta față de situația creată.

El a scris pe rețelele de socializare – cităm: „Astăzi, vreunul dintre experți, analiști, critici și oameni care gândesc sănătos se întreabă de ce echipamentele pentru „Gaguzialand” nu au fost vămuite de mai multe săptămâni. Așteaptă să vină toamna? Până acum încă se pune presiune asupra acestui obiect , care ar trebui să devină simbolul Găgăuziei. Zeci unde mii de semnături au fost colectate pentru ca PAS și sateliții săi să ia mâinile de pe acest parc de distracție. Cu siguranță, parcul va fi construit, dar nervii și emoțiile nu vor mai fi recuperate”, a scris Mihail Vlah pe pagina sa de pe rețelele de socializare.

Secretarul de presă al Serviciului Vamal, Tatiana Shompol, a confirmat pentru Canal 5 informațiile cu privire la echipamentul pentru parcului Găgăuzialand.

„A fost depusă o declarație de plasare a mărfurilor în regim vamal de import și la moment este examinată conform procedurii legale”.

Însă nu ne-a dat și răspunsuri la întrebările noastre de precizare cu referire la momentul în care a ajuns echipamentul și care este termenul limită pentru finalizarea acestei proceduri de vămuire.

Construcția parcului GagauziyaLand a început toamna trecută. Ideea deschiderii celui mai mare complex de agrement din sudul țării îi aparține politicianului Ilan Șor, iar proiectul este implementat din fonduri extrabugetare. Deschiderea parcului a fost programată pentru data de 1 iunie a acestui an.

Conducerea Găgăuziei a declarat anterior, în repetate rânduri, că numeroase obstacole stau în calea finalizării proiectului la timp. Mai întâi s-a tărăgănat eliberarea avizelor, apoi s-au început verificări interminabile ale diverselor organe de control. În luna mai, locuitorii din Kongaz au organizat un miting de protest, în cadrul căruia au cerut Chișinăului să nu se amestece în construcția parcului.

Anterior, secretarul de presă al fracțiunii parlamentare PDS, Adriana Vlas, a respins acuzațiile de orice imixtiune din partea autorităților centrale și a subliniat că legislația construcțiilor trebuie respectată de absolut toată lumea. Liderii autonomiei spun că noul parc de distracții promite să fie o adevărată perlă a sudului Moldovei și una dintre principalele sale atracții, unde, ca și în Orheiland, toate distracțiile vor fi gratuite.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE