20.2 C
Chișinău

Amendament al deputaților PAS privind cooperarea cu România în domeniul militar, votat în prima lectură. Voronin: „Pe neobservate băgați și NATO, încălcați Constituția” | VIDEO

Deputații PAS au votat în prima lectură amendamentul la Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind cooperarea în domeniul militar. Documentul prevede că militarii din Republica Moldova și cei din România se vor putea pregăti și participa în comun la diferite misiuni și operații, inclusiv în ceea ce privește sprijinul logistic, transportul, serviciile de telefonie și internet, financiar, medical și evacuare în situații de urgență.

ANATOLIE NOSATÎI, ministrul Apărării: „Astfel, Guvernul continuă să-și consolideze relațiile de cooperare în domeniul cooperării cu România. Părțile se vor sprijini în condiții reapreciative și bazate pe oportunitate în toate aspectele referitoare la pregătire și participarea la misiuni și operații în cadrul coalițiilor multinaționale sub egida ONU, OSCE, NATO și UE”.

Deputații din opoziției au criticat inițiativa, solicitând scoaterea proiectului de pe ordinea de zi.

VLADIMIR VORONIN, deputat BCS: „Vă dați seamă că alături de noi se aud sunetele războiului și voi în aceste condiții ați hotărât să veniți cu acest proiect. Pentru ce se face asta? Și pe neobservate băgați și NATO. Articolul 11 din Constituție privind statutul de neutralitate nu vă oferă dreptul să interacționați cu NATO, încălcați Constituția. Gândiți-vă cu ce se pot sfârși toate acestea”.

ANATOLIE NOSATÎI, ministrul Apărării: „Pe parcursul ultimilor 10 ani, militarii Armatei Naționale participă în misiunea KFOR din Kosovo, este misiunea NATO care este condusă sub mandatul ONU. Se încadrează perfect în legislația internațională privind misiunile internaționale. În scopul valorificării pe deplin a asumărilor politice din 1992, odată cu aderarea la ONU, 1994 cu semnarea Acordului de parteneriat de pace cu NATO, ulterior, semnarea Acordului de cooperare cu UE, ne asumăm și responsabilități de participare la consolidarea păcii și securității mondiale”.

ADRIAN ALBU, deputat BCS: „Nu suntem împotriva exercițiilor militare, care, de dorit, să nu aibă loc pe teritoriul Republicii Moldova. Militarii noștri trebuie să-și dezvolte abilitățile, însă operațiunile militare sunt un lucru grav. Să nu uităm că și copiii și nepoții noștri pot fi parte a acestui proces. Rugăm excluderea proiectului din ordinea de zi”.

Inițiativa deputatului BCS de excludere a proiectului de pe ordinea de zi nu a întrunit însă numărul necesar de voturi.

Ulterior, amendamentul la Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind cooperarea în domeniul militar a fost votat de 58 de deputați ai Partidului de guvernare. Ratificarea va fi propusă spre examinare și lectura a doua. Cel de-al Doilea Protocol de amendare a Acordului între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind cooperarea în domeniul militar a fost semnat la 24 mai 2024, în cadrul vizitei oficiale a ministrului apărării Anatolie Nosatîi la București.

Ținem să menționăm că, de la izbucnirea războiului în Ucraina, Moldova și-a întărit capacitățile militare, prin finanțare de la structurile europene, dar și-a crescut treptat și propriul buget pentru apărare. Anul trecut, majorarea a fost de 650 de milioane de lei, ajungând până la aproximativ un miliard 700 de milioane. Iar anul acesta este de aproape 2 miliarde, cu 262 de milioane mai mult față de anul trecut. Asta în timp ce bugetul pentru educație, spre exemplu, a fost redus cu 524 de milioane față de cel din 2023. Autoritățile își propun să crească finanțarea Armatei gradual, astfel încât până în 2030 bugetul acesteia să ajungă la 1 la sută din Produsul Intern Brut al țării.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE