28.9 C
Chișinău

„A fost adoptată în grabă, fără suficient timp pentru dezbatere și implementare”. Legea privind votul prin corespondență adoptată de PAS, supusă criticii din partea Comisiei de la Veneția | VIDEO

După ce partidul de guvernământ s-a lăudat cu expertiza favorabilă a Comisiei de la Veneția despre votul prin corespondență, iată că expertiza specialiștilor scoate în evidență lacunele legii votată de PAS, asta chiar dacă, per general, forul european aprobă punerea în aplicare a noilor prevederi.

Astfel, în aviz se subliniază că modificările frecvente și netransparente ale sistemului electoral din Moldova pot submina încrederea cetățenilor. Legea privind votul în plic a fost adoptată în grabă, fără suficient timp pentru dezbatere și implementare.

„Principiul stabilității ar trebui avut în vedere în lumina principiului mai vast al certitudinii juridice și urmărește să împiedice amendamentele tardive care pot submina încrederea în alegerile democratice și, cu toate că nu există niciun standard european care să reglementeze dreptul cetățenilor care locuiesc în afara țării să voteze la alegerile naționale, schimbările aduse unor astfel de prevederi existente ar trebui supuse acelorași condiții de stabilitate ca și alte prevederi privind dreptul la vot, care reprezintă, de asemenea, un aspect fundamental al dreptului electoral”, se menționează în document.

În plus, Comisia a atras atenția asupra subiectivității în selectarea țărilor pentru vot.

„Tentativa se limitează la șase țări cu un procent relativ scăzut din populația Republicii Moldova din străinătate. Aceste țări s-ar încadra, de asemenea, în criteriile generale pentru votul prin corespondență, referitoare la lipsa secțiilor de votare și la distanțe lungi. Tentativele presupun un tratament diferențiat al alegătorilor. Cu toate acestea, orice tratament diferențiat care poate interfera cu principiile votului universal și egal ar trebui să fie proporționale cu scopul legitim urmărit”, se arată în document.

Un alt aspect la care atrage atenția Comisia de la Veneția este faptul că nu e clar stabilit care organism va decide sfera geografică a votului prin corespondență.

„Deoarece legea enumeră condițiile care trebuie îndeplinite atunci când se decid țările, ar fi firesc să presupunem că decizia trebuie luată de un organ administrativ. În lege nu se precizează însă care organ anume va avea competența de a permite votul prin corespondență. la momentul în care această listă de țări ar trebui să fie finalizată. Acest fapt ar trebui clarificat”, se arată în comunicat.

Referitor la aspectele procedurale, Comisia de la Veneția reamintește că stabilitatea dreptului electoral reprezintă un element esențial al securității juridice. În acest caz, datorită sferei limitate a amendamentelor adoptate cu mai puțin de cinci luni înainte de următoarele alegeri, principiul stabilității nu a fost încălcat.

„Comisia de la Veneția constată însă contextul moldovenesc al modificărilor frecvente ale sistemului electoral și lipsa de transparență a acestora, care pot afecta încrederea alegătorilor în sistemul electoral, precum și procesul grăbit de adoptare a Legii”, se spune în aviz.

Comisia de la Veneția a mai recomandat ca orice modificări viitoare ale legislației electorale să fie adoptate printr-un consens larg, după consultări publice ample cu toate părțile interesate relevante, cu mult înaintea alegerilor, astfel garantând încrederea în procesul electoral.

Critici privind votul prin poștă au lansat anterior și Asociația PromoLEX. Experții au atras atenția asupra includerii întârziate pe agenda publică a subiectului, asupra transparenței insuficiente în procesul de elaborare a proiectului de lege, dar și a lipsei eforturilor pentru asigurarea unui consens național pe subiectul implementării legii.

De asemenea, europarlamentarul Matteo Gazzini, membru al grupului PPE susține că acest proiect de lege „nu asigură un acces egal pentru toți cetățenii care locuiesc în străinătate, ci doar pentru un număr mic de țări occidentale”, citat încheiat.

Legea privind votul prin corespondență a fost votată de PAS la cererea șefului statului. Opoziția parlamentară și nu doar a criticat decizia, menționând că aceasta vrea să-i asigure Maiei Sandu un nou mandat și că sunt discriminați moldovenii din alte țări. Iau unii politicieni susțin că votul va fi unul ilegal și neconstituțional, iar asta poate duce la contestarea rezultatelor alegerilor. Și diaspora din Rusia, care este una dintre cele mai numeroase din străinătate și-a exprimat revolta, acuzând puterea de la Chișinău de discriminare. Învinuirile au fost respinse de către autorități, iar deputatul PAS, Radu Marian, a spus că cei care critică votul alternativ se tem de alegerea cetățenilor din diasporă. Prin poștă vor putea vota moldovenii din șase state SUA, Canada, Regatul Norvegiei, Regatul Suediei, Republica Finlanda și Republica Islanda, acolo unde la prezidențialele trecute Maia Sandu a luat majoritatea voturilor.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE