14.4 C
Chișinău

Noi exerciții de mobilizare în țară, cu participarea a aproximativ 600 de militari moldoveni, români și americani | VIDEO

A fost dat startul noilor exerciții de mobilizare, anunțate recent de Armata Națională. La antrenamente participă aproximativ 600 de militari moldoveni, români, americani, dar și din alte țări partenere. Potrivit Ministerului Apărării, noile operațiuni reprezintă un test de verificare a nivelului de pregătire a subunităților armatei după standardele internaționale.

Exercițiul are scopul de a evalua pregătirea Batalionului 22 de menținere a păcii ”Căști albastre” după Conceptul Capabilităţilor Operaţionale.

Conform procedurii, militarii sunt verificați de experți naționali și internaționali la îndeplinirea acțiunilor specifice misiunilor internaţionale de menținere a păcii, cum ar fi: patrulare, convoiul şi escorta, percheziţia tehnicii auto la punctele de control, asigurarea securităţii obiectivelor strategice, evacuarea medicală, precum şi acordarea primului ajutor medical. Antrenamentele din cadrul exercițiului ”Scutul Păcii — 2024” vor dura până pe 28 iunie, curent.

Amintim că, săptămânile trecute au avut loc și exerciții militare și aplicații cu rezerviștii. Altele s-au produs în martie, când ostașii în rezervă au participat la un exercițiu multinațional în România, cu implicarea soldaților de peste Prut și a celor americani.

Potrivit Ministerului Apărării, antrenamentele se fac periodic. Rezerviștii care nu se prezintă la aceste exerciții fără motive întemeiate riscă o amendă de 32 500 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității – de la 100 până la 150 de ore.

De la începutul războiului din Ucraina, Moldova și-a întărit capacitățile militare cu bani europeni, dar și-a crescut propriul buget pentru apărare. Se întâmplă în ciuda statutului său de neutralitate militară. Autorităție își propun ca în câțiva ani, bugetul pentru Apărare să ajungă la 1 la sută din Produsul Intern Brut al țării.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE